Ieri, reprezentanții organizațiilor de tineret din Constanța s-au întrunit pentru a decide soarta centrului Jean Constantin, însă au constatat că până în acest moment nu este clar în ce condiții asociațiie pot desfășura evenimente în spațiul respectiv.

La dezbatere au participat 28 de organizații de tineri care au cerut lămuriri cu privire la condițiile în care pot beneficia de sala mare a centrului pentru a crea diverse evenimente.

Răspunsurile au fost, însă, neclare, singurul lucru concret fiind acela că organizațiile care doresc să desfășoare activități la centrul Jean Constantin se pot adresa directorului centrului, Dan Cojocaru, printr-un e-mail trimis la infocentru@cjc.ro ce va conține descrierea evenimentului pe care doresc să-l organizeze.

De asemenea, reprezentanții organizațiilor au aflat că, în cazul în care doresc să organizeze un eveniment în centru, trebuie să suporte cheltuieli de întreținere pe durata utilizării spațiului, cheltuieli ce nu au fost încă stabilite, cum nu au fost stabilite nici eventualele criterii de calcul a prețurilor biletelor de intrare la acele evenimente la care acestea se impun.

Răspunsurile au fost oarecum evazive. Mi-am dat seama că nu există un program de activități și că urmează să se implementeze. Sunt dezamăgită de faptul că va trebui să suportăm costurile de întreținere a evenimentelor pe care noi, ca și entitate politică de tineret, am vrea să le facem pentru tineret.

Și în ceea ce privește costul tarifelor pentru bilete ni s-a dat un răspuns similar cum că se va negocia exact tariful biletului într-o viitoare întrunire”, a declarat pentru Constanța de Azi, Alexandra Barbu, președintele TNL Constanța.

Au existat, totuși, câteva propuneri, din partea președintelui Federației Tinerilor din Constanța, Alexandru Bajdechi, care a cerut înființarea unui centru de formare și consiliere pe probleme de tineret în cadrul centrului, dar și din partea președintelui TNL Constanța, Alexandra Barbu care dorește organizarea festivalul Seathre Fest în incinta centrului.

În cadrul întrunirii, directorul Direcției Cultură, Sport, Turism, Sănătate a Consiliului Județean Constanța, Mihaela Petrachi, a lansat asociațiilor invitația de a se înscrie în Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT), o entitate lansată în 2016 care, potrivit președintelui Federației Tinerilor din Constanța, Alexandru Bajdechi, nu a avut până în acest moment decât 3,4 întruniri pentru că organizațiile înscrise (cinci la număr) „nu au avut ce să discute”.

Consiliul, în cadrul căruia asociațiile se pot înscrie până pe data de 10 mai 2018, își propune să găsească soluții la problemele tinerilor pe care le vor prezenta ulterior Consiliului Județean în vederea rezolvării. Directorul Mihaela Petrachi a anunțat organizațiile prezente că apartenența la CCPT este gratuită.

Totodată, Petrachi a adus lămuriri în ceea ce privește direcția către care merge centrul Jean Constantin, întrucât acesta nu este un spațiu dedicat exclusiv tinerilor, așa cum mulți au înțeles, ci inclusiv tinerilor.

Nu este un centru de tineret din acela cum este definit de Legea Tinerilor, acela trebuia să îl înființeze Ministerul, acela trebuia să fie în subordinea Direcției Județene de Sport. Ca voi să aveți o mulțime de pretenții vis-a-vis de acest centru ca fiind centru de tineret în acea accepțiune a legii, să ne reproșați că nu avem personal de specialitate… nu așa punem problema. Încercăm să facem aici chestii pentru tineret în princiapal, dar și pentru copii, și pentru adulți, este multifuncțional pentru tineret”, a declarat directorul executiv județean, Mihaela Petrachi, în cadrul întrunirii.

Chiar dacă nu s-a stabilit încă o radiografie clară a viitoarelor evenimente ce se vor organiza la centrul Jean Constantin, asociațiile prezente la întrunire au fost de acord că pentru o bună desfășurare a activității centrului este nevoie de o colaborare, atât între reprezentanții organizațiilor pentru tineret, cât și între organizații și Centrul Cultural Județean Constanța, „Theodor Burada”, în a cărui subordine se află și Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret, „Jean Constantin”.

 

(Visited 349 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.