Editorial

Cum i-a tras Chițac scaunul de sub fund lui Horică. Bonus, o umilință de zile mari. Urmează Felicia?

Eșecul lui Horia Constantinescu este opera personală a primarului Vergil Chițac, care a vrut să scape de o datorie care aproape i-a îngropat mandatul. Și Constanța…

Scris de 
 pe data 
16 septembrie, 2021

Horia Constantinescu mare sculă pe basculă în Primăria Constanța a fost opera înțelegerilor electorale din campania de anul trecut. Horică s-a jucat de-a iepurașul la alegeri, ducând votații lui Făgădău pe fentă pentru a-i face culoar mai accesibil Chițac. În schimb, amiralul i-a promis că îl ia la dreapta lui și-l face mare mahăr în Primărie. Și nu oriunde, ci acolo unde sunt bănuții. Și cum planetele s-au aliniat perfect, cei doi au obținut fiecare ce-a vrut: unul primar, altul ciomăgar.

Crezând că totul se uită și se iartă, Chițac l-a băgat pe Horia Constantinescu în Primărie ca pe mireasa cea pură și candidă ce până ieri servea însă plăcerilor tiriștilor din PSD. Constănțenii nu au iertat și nu au uitat, iar primul pas spre decăderea amiralului era făcut într-un timp record de la numirea sa pe funcție.

În cele 8 luni de concubinaj, Horia Constantinescu i-a făcut praf imaginea și credibilitatea primarului Chițac. Prin simplul său fel de a fi, prin modul în care și-a făcut (mai degrabă nu și-a făcut) treaba în Primărie, prin conflictele pe care le-a deschis în numele primarului pe toate fronturile, inclusiv în PNL, prin aroganța și dorința nestăvilită de a-și bate joc de constănțeni, Horia Constantinescu i-a săpat amiralului o hazna adâncă și l-a azvârlit în ea.

Datoria și compromisul de anul trecut îl sufocau pe Chițac, iar el a simțit asta încă din prima zi. Decizia de a scăpa de Horia Constantinescu a fost luată de mai mult timp, însă a fost nevoie de o lucrare ticluită pentru a-l extirpa din echipă fără a i se reproșa în mod direct că a trădat înțelegerea.

Lui Horică i s-a spus să participe la concurs, subiectele au fost cu mare atenție pregătite și, potrivit unor „prieteni” de-ai săi din Primărie, i s-au comunicat răspunsurile din timp „comisarului” să le memoreze. Doar că ce să vezi… Răspunsurile nu au fost cele corecte și Horia Constantinescu a concurat singur, dar a ieșit pe locul doi. A picat cu brio examenul care ar fi trebuit să îl valideze în echipa lui Chițac.

Strategia a avut ca scop nu doar să îl scoată pe Constantinescu din joc, dar și să îl umilească, transformându-l peste noapte din „fiara Catani” în „prostul satului”. Doi iepuri dintr-o lovitură…

Pe același principiu al datoriilor moștenite din campania electorală, nici Felicia Ovanesian nu ar trebui să se simtă foarte confortabil. Alături de Horia Constantinescu, aceasta a devenit o piatră de moară legată strâns de gâtlejul primarului care a înțeles, după un an de mandat, că mai bine moare pe mâna lui decât pe cea a cămătarilor electorali.

Actualitate