Editorial

De ce, în realitate, Teodosie vrea ca biserica de la Macul Roșu să fie demolată

În spatele ușilor întredeschise, Teodosie, Simion și alți adepți ai scandalului mediatic se roagă ca primul buldozer să-și facă mai repede apariția pe bulevardul Tomis și să fie zgâriat primul perete al clădirii ilegale. Cu toții abia așteaptă și își freacă mâinile la gândul că vor face un mare zid de ii brodate tradițional, drapeluri, sutane și patrafire aurite, care să împiedice mașinăria trimisă de Satana.

Scris de 
 pe data 
14 iunie, 2022

O instanță a decis ca o clădire construită ilegal pe trotuarul bulevardului Tomis din Constanța să fie demolată. Întâmplarea face ca acea construcție să fie o biserică deținută de Arhiepiscopia Tomisului. Conform deciziei judecătorilor, Biserica Izvorul Tămăduirii nu ar mai fi trebuit ca astăzi să fie în picioare. Nu mai detaliez toată povestea, găsiți mai amănunte aici. Așadar, rămas fără pandemie, fără acel „instrument“ ce, în ultimii doi ani, i-a permis, la braț cu senatoarea Șoșoacă, să pozeze într-un așa-zis apărător al credinței și al enoriașilor în fața Ocultei Mondiale, Teodosie Petrescu, șeful Arhiepiscopiei Tomisului, și-a găsit acum o nouă scenă și adoră rolul pe care îl are de interpretat.

După ce, în repetate rânduri, a sfidat Legea și, la un moment dat, chiar Biserica Ortodoxă Română cu celebra „Înviere 2.0“, câștigând un capital de imagine important în fața unui segment revoltat și debusolat al populației, Teodosie avea acum nevoie de o nouă cauză. Avea nevoie de un pretext care să-i permită o revenire glorioasă în fața „turmei“ sale, de o poveste din care el să reiasă erou sau, așa cum foarte clar a sugerat, martir. Dacă mai iese și un ban din toată mascarada asta, fie primit! „Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta“, declara în direct la România TV. Deci omul e pus pe fapte mari.

Biserica de la Macul Roșu a răsărit în anul 2002, pe când Radu Mazăre îi pupa pios mâna lui Teodosie, aceasta fiind, de fapt, o construcție provizorie. În zonă, conform planurilor Arhiepiscopiei și promisiunii infractorului Mazăre, ar fi trebuit să existe o biserică din lemn. Cu alte cuvinte, chiar și dacă totul ar fi fost perfect legal și dacă în pomii de pe marginea trotuarului ar fi crescut avize și autorizații, actuala clădire, pentru care arhiepiscopul se dă acum de ceasul morții, tot ar fi fost demolată.

La fel ca în pandemie, semănătorul de ură are susținerea frenetică a posturilor tv și a site-urilor al căror public, în cea mai mare parte, este reprezentat de cei care lasă comentarii cu „AMIN!“ la meme în care se spune că un preot a donat 100 de kilograme de pepeni unui centru de copii și în poză este, de fapt, actorul Steven Seagal într-un kimono negru. Chiar și așa, televiziunile, oricât ar fi ele de România TV sau Antena 3, nu te bagă în seamă ca să te întrebe de sănătate sau doar, așa, pentru că ești tu Teodosie de la Constanța. E nevoie de un subiect-bombă, iar demolarea unei biserici este știrea perfectă pentru publicul țintă al unor astfel de posturi, dar, cel mai important, platforma ideală pentru alți impostori așa-ziși apărători ai valorilor creștine, precum liderul AUR, George Simion, care deja s-a cocoțat pe „turla“ din azbest cancerigen a lăcașului. Deci, cupola circului a fost ridicată, să intre acrobații animalele!

În spatele ușilor întredeschise, Teodosie, Simion și alți adepți ai scandalului mediatic se roagă ca primul buldozer să-și facă mai repede apariția pe bulevardul Tomis și să fie zgâriat primul perete al clădirii ilegale. Cu toții abia așteaptă și își freacă mâinile la gândul că vor face un mare zid de ii, drapeluri, sutane și patrafire aurite, care să împiedice buldozerul trimis de Satana. AUR își va asmuți oamenii, Teodosie își va trimite popii, autoritățile vor chema jandarmii, se va zbiera, se vor spune rugăciuni, se va cânta imnul, se va stropi cu aghiazmă și poate scapă și câteva pulane pe spinări… Numai Dumnezeu știe! Ce cadre memorabile se vor obține, ce de interviuri și de apariții cu dezbateri aprinse, ce de fotografii și clipuri virale vor circula pe Facebook. În centrul acestui desfâru mediatic va fi nimeni altul decât sfințitorul cisternelor cu apă, purtătorul de sutană cu argat, coborâtorul din caleașcă, dădătorul de Înviere și alungătorul de virusuri chinezești Teodosie al Tomisului.

Ceea ce vrea, de fapt, să salveze acest putred de bogat arhiereu nu este cocioaba de pe trotuar, care s-ar face praf la primul cutremur puțin mai al dracului, ci imaginea sa de sfidător al sistemului și al Legii, al celor care îl contestă. Dacă nu va fi demolată biserica de la Macul Roșu, Teodosie le demonstrează șefilor din BOR, care nu prea îl mai tolerează și unor băieți de prin niște partide politice că aici, la Constanța, este în continuare relevant, că se face voia lui, că are în continuare putere, că el e „boss-ul din restaurant“, că e mai presus de Lege.

Dacă va fi demolată, ceea ce inevitabil se va întâmpla, atunci ctitorul de hoteluri are pregătită muniția martirizării, a victimei care a luptat din răsputeri pentru a apăra „casa Domnului“. Este deznodământul ideal, pentru că îi va permite lui Teodosie să ducă o luptă pe termen lung cu dușmani imaginari ce îl va menține în atenția publică și pentru că tot clerul BOR va fi obligat acum, cel puțin de ochii lumii, să îl susțină chiar pe cel pe care l-a apostrofat. Însă, cel mai important, îi va permite unui fost pușcăriaș, plin de bani, să cotizeze o sumă considerabilă pentru construirea unui nou lăcaș. Gigi Becali, care la rândul său consideră că biserica de pe Tomis este urâtă, chiar a spus că o să vorbească el cu primarul Vergil Chițac, ca să rezolve problema: „Dacă el (n.r. – primarul) e de acord, eu o dărâm eu și fac altă în locul ei, biserica adevărată, frumoasă, cu turle. O să iau legătură cu primarul“. Deci vorbește el, înțelegeți?

La Teodosie Petrescu nu a fost și nu va fi niciodată vorba despre credință, bunătate, iubirea aproapelui și bun-simț, ci întotdeauna a fost și este despre el, orgoliul său și bani. Cât mai mulți bani.

Actualitate