Actualitate Social

Dintr-o realitate paralelă. Preotul Tănăsescu: „Cam câte „mame minore” ați văzut pe la școală?“

În timp ce România este una dintre țările din Europa cu cele mai multe naşteri şi avorturi la fetele sub 18 ani, BOR se opune educației sexuale în școli, iar purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu întreabă sarcastic pe Facebook: „Cam câte „mame minore” ați văzut pe la școală, de e urgentă educația pentru sex?“.

Scris de 
 pe data 
23 iunie, 2021

Responsabil pentru mai multe declarații controversate, preotul Eugen Tănăsescu continuă pe pagina sa de Facebook să „lupte“ împotriva introducerii educației sexuale în școlile din România. Cu ignoranța deja specifică, dar și cu aroganță, preotul Eugen Tănăsescu își întreabă urmăritorii de pe pagina sa de Facebook: „Cam câte „mame minore” ați văzut pe la școală, de e urgentă educația pentru sex?“, folosind ghilmele, ca și când mamele minore reprezintă un fenomen inventat sau inexistent.

Preotul Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al lui ÎPS Teodosie, este cel în care îi numea „muiengiști“ pe protestatarii din Piața Vitoriei sau „gay“ pe cei care nu au mers la Referendumul pentru familie. De asemenea, pe cei care se opun construirii de noi biserici îi numea „comuniști noi“.

Între timp, țara noastră, în 2019, România se clasa pe locul doi în Europa, cu cele mai multe nașteri și avorturi la fetele sub 18 ani. Sarcina în adolescență are numeroase consecințe negative asupra viitoarelor mame, precum și costuri sociale și economice, se arată într-un studiu publicat de Digi 24.

Potrivit studiului, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018. În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde creșterea a fost de 11%.

Tot în 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290.

Totodată, în România, vârsta primului partener sexual este apropiată de vârsta adolescentei în aproape 70% dintre cazuri.

La adolescentele între 15 și 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în județele Mureș (827 de sarcini), Brașov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iași (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanța (616 de sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 de sarcini), Dâmbovița (503 de sarcini) și Prahova (483 de sarcini).

Amintim că, în cursul zilei de miercuri, 23 iunie, premierul Florin Cîțu anunța că ora de educația sexuală va fi introdusă de anul viitor în programa școlară, în cadrul disciplinei educație pentru viață. Premierul a explicat că orele vor fi predate tuturor elevilor, dar dacă un părinte nu acceptă ca fiul sau fiica să fie prezent, atunci poate cere ca elevul să nu stea în clasă.

Biserica Ortodoxă se opune înființării unei astfel de ore în care copiii să fie învățati, printre altele, despre cum să se ferească de boli sexuale, sarcini nedorite și abuzuri.

Actualitate