Actualitate Sănătate

Directorul SCJU Constanţa: În continuare ducem bătălia pentru achiziționarea echipamentelor de protecție pentru personal

Dr. Cătălin Grasa / Sursa foto: cugetliber.ro

Într-un interviu acordat Radio Constanţa, Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, medicul Cătălin Grasa a vorbit despre situaţia din unitatea medicală pe care o conduce şi cum este gestionată situaţia după ce România a intrat în scenariul 4 al luptei împotriva pandemiei de coronavirus.

Scris de 
 pe data 
31 martie, 2020

Potrivit autorităţilor, intrarea în scenariul 4, după ce bilanţul cazurilor de îmbolnăvire a depăşit 2000 de cazuri confirmate, presupune schimbarea tacticii de gestionare din spitalele României.

Spre exemplu, dacă până acum erau internaţi toţi cei depistaţi pozitiv cu Covid-19, de acum înainte cei cu forme uşoare de boală vor fi trataţi în afara unităţilor medicale: la domiciliu sau în centrele puse la dispoziţie de autorităţi.

Directorul Spitalului Judeţean Constanţa, dr. Cătălin Grasa spune că sunt pregătite extensii pentru Unitatea de Primiri Urgenţe, prin care vor fi separate primirile pentru pacienţi cu suspiciuni şi pacienţii confirmaţi cu coronaviroză.

Astăzi (n.r. – 31 martie) va fi definitivată ridicarea unui cort de 10/15 metri și vom începe de mâine aducerea containerelor pentru zone de triaj pentru pacienții cu suspiciune și infectați cu coronavirus.

Amenajarea se va efectua pe zona de parc, la intrarea vizavi de UPU pentru 16 locuri. Și în continuare ducem „bătălia” pentru achiziționarea echipamentelor de protecție pentru personal, e foarte important acest lucru.“, a declarat Cătălin Grasa pentru Radio Constanţa.

Referitor la dotarea cu echipamente speciale şi materiale sanitare pentru cadrele medicale, Cătălin Grasa a ocolit răspunsul, declarând că este o „zonă foarte delicată“, dar că înţelege teama medicilor, care „acţionează sentimental“.

Nu aș vrea să intru în această zonă foarte delicată, pentru că nimeni nu a mai trecut prin această situație și nu de puține ori personalul reacționează destul de… sentimental, să spunem așa, sau firesc oarecum, având o teamă față de acest virus care s-ar putea transmite și de faptul de a munci numai în preajma pacienților cu COVID.

Sperăm că va fi bine și că vor înțelege acest lucru.

Este o teamă de necunoscut, de un inamic nevăzut care ne pune în gardă cumva, neștiind exact cum acționează.

Încercăm să luăm toate măsurile să prevenim contaminarea. Momentan nu este necesară suplimentarea personalului, poate la UPU și la Terapie Intensivă în principiu, dar vom vedea acest lucru în funcție de necesitățile ce vor apărea în următoarele zile.“, a precizat Grasa.

Interviul integral poate fi citit AICI.

 

Actualitate