În proiect, fumatul este definit ca fiind „inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip «ţigaretă electronică» sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”, scrie avocatnet.ro. Cu alte cuvinte, alături de interdicția inițială de a nu permite arderea țigărilor obișnuite în spații închise, proiectul prevede și interzicerea folosirii țigărilor electronice, precum și a dispozitivelor care încălzesc tutun.

Această propunere vine în condițiile în care, în România, o cincime din populație fumează zilnic, dintre care 220.000 sunt minori cu vârste între 13 și 15 ani. Astfel, circa 5 milioane de români fumează, iar 4,4 milioane consumă tutun zilnic.

Atragem atenţia că nu există niciun fel de cercetare fundamentată ştiinţific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice din şi cu tutun. Propunem o extindere a sensului legii astfel încât prin «fumat» să se înţeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, acest consum fiind interzis în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, spaţii închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii”, se arată în expunerea inițiatorilor proiectului, senatorii USR Cristian Ghica şi George Edward Dircă împreună cu deputatul independent Oana-Mioara Bîzgan-Gayral.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie aprobată de Parlament și de președintele Klaus Iohannis, iar apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

(Visited 186 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.