Sănătate

Doar femeile care au născut natural fără epidurală îi pot înțelege pe bărbații răciți

Partenera iti tot spune ca exagerezi si ca e doar o banala raceala care va trece? Ea are dreptate, ca intotdeauna. Dar, de data aceasta, ai putea avea si tu dreptatea ta! Iata de ce!

Scris de 
 pe data 
30 octombrie, 2019

Si in privinta gripei, reactiile sunt diferite. Si nu este doar un mit, atata timp cat in dictionare de prestigiu precum Oxford si Cambridge exista “raceala la barbati” ca termen definit astfel: “o raceala sau o afectiune similara minora experimentata de un barbat despre care se crede ca exagereaza severitatea simptomelor”, informează siteul medical www.reginamaria.ro

Cand barbatul raceste sau face gripa are tendinta sa exagereze devine iritabil, se vaicareste ca boala il tine in loc, adopta rolul de “pacient fara speranta”, prefera sa “zaca” pe canapea, nedorind sa faca nimic, nici macar sa mearga la doctor si ii place ideea de a depinde de ceilalti pentru a fi ingrijit.

Pentru el, pare sfarsitul lumii si are tendinta sa exagereze, considerand ca simptomele unei banale raceli inseamna ceva grav, ajungand sa se gandeasca ca are pneumonie. Femeile, in schimb, gestioneaza altfel raceala sau gripa, isi vad de activitatile lor cotidiene si chiar isi suna prietena sa vorbeasca despre asta. Unii specialistii considera ca diferenta de reactie este data de personalitate si mai putin de felul in care boala se manifesta diferit la barbati sau femei; desi mai rar, si femeile exagereaza unele simptome.

Diferente biologice?

Specialistii sustin ca in ciuda diferentelor de reactie la boala, nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste sistemul imunitar la barbati vs femei.

Exista insa studii care arata ca barbatii cu gripa au mai multe simptome decat femeile. Hormonul feminin estrogen incetineste rapiditatea cu care virusul se multiplica, ceea ce determina mai putine simptome. Studiile insa nu au aratat ca acelasi lucru se intampla si in cazul virusului racelii.
In plus, zona din creier care controleaza temperatura corpului este mai mare in cazul barbatilor din cauza testosteronului, ceea ce poate sa determine o febra mai mare in cazul barbatilor. Unii specialisti considera ca influenta este insa nesemnificativa.

„Când eşti răcit, una dintre manifestări este creşterea temperaturii, un mijloc prin care organismul luptă cu microbii. Aceştia nu pot supravieţui la temperaturi mai ridicate. Când sistemul imunitar este atacat, nucleul preoptic determină creşterea temperaturii, pentru a distruge microbii. Dar bărbaţii au mai mulţi receptori de temperatură, deoarece aria respectivă din creier este mai mare decât la femei. Astfel, bărbaţii fac temperatură mai mare şi se simt mai rău – deci, dacă se plâng că se simt rău, probabil aşa este”, a explicat dr. Ellison.

Actualitate