Ni se spune pe față că nu suntem în stare să avem grijă de propriile noastre comori, de istoria orașului nostru, iar noi ne hlizim în camerele de filmat și ne strângem mâinile de mulțumire.

Includerea în programul 7 Most Endangered a venit la nominalizarea Asociației ARCHÉ și reprezintă o oportunitate deosebită pentru această clădire istorică. Astfel, ea a fost recunoscută ca o valoare pentru întreaga Europă”, a grăit primarul Făgădău, fără să vadă penibilul situației. Mai exact, ar spune acesta, am făcut foarte bine că am lăsat Cazinoul în paragină de 5 ani de zile, că așa i-a fost recunoscută valoarea în întreaga Europă. Altfel, dacă ar fi fost conservat, reabilitat la timp, nu s-ar fi vorbit despre el atât de mult și nu ne-ar fi băgat nimeni în seamă.

Domnule Făgădău, importanța și valoarea istorică și arhitecturală a Cazinoului erau recunoscute și înainte. Bătaia de joc în care ați tratat acest monument este cea care a făcut înconjurul lumii și a determinat această includere a Cazinoului pe lista celor mai periclitate situri de patrimoniu din Europa. Oamenii ăia nu vă laudă, ci vă bat obrazul, vă arată colțul de rușine pentru că ați îngropat în ruină și indiferență un asemenea obiectiv. Se prăvălesc pereții, se prăbușește acoperișul, s-au distrus toate elementele arhitecturale, cade clădirea în mare, iar Primăria vede în toate astea o „oportunitate”.

În următoarele luni, experți din partea Europa Nostra și Institutului Băncii Europene de Investiții vor vizita Cazinoul și se vor întâlni cu decidenții-cheie. Ulterior, echipele pluridisciplinare vor oferi recomandări tehnice, vor identifica alte posibile surse de finanțare și vor mobiliza sprijin pentru salvarea monumentului. Până la finalul anului, specialiștii vor formula un plan fezabil de acțiuni”, spune același primar.

Deci să înțelegem că atâta amar de vreme, Primăria Constanța nu avea niciun plan de acțiune în legătură cu reabilitarea Cazinoului? Că nu existau bani pentru salvarea lui? Că nu existau soluții tehnice? Păi atunci, înseamnă că primarul Decebal Făgădău a mințit până acum. Căci tot timpul el a susținut că sunt bani, că există proiectul, doar că licitațiile au fost blocate de contestații. Acum, brusc, vin unii de prin Europa să ne ofere soluții tehnice și să ne găsească bani? Cred că ar trebui să ne lămurească cineva.

Apoi, ce caută individul de la Neversea în această poveste? S-a pus vreodată problema că municipalitatea are nevoie de sprijin din partea societății civile, a mediului de afaceri pentru reabilitarea acestui monument?Niciodată. Bat pariu că s-ar fi găsit nu una, ci o sută de firme constănțene care să se alăture Primăriei. Dar, ce șansă pentru noi că a venit o firmă din colțul celălalt al țării, sprijinită puternic de primar, ca să ne redea simbolul Constanței. Nu vin se pare cusută cu ață albă toată această poveste?

Părerea mea este că primarul Decebal Făgădău a încercat să întoarcă acest eșec răsunător în favoarea sa. A încercat să transforme rușinea de a fi incluși pe lista siturilor în paragină într-o mândrie, băgând placa aceea cu recunoașterea europeană. A încercat să fie cu un pas înaintea opiniei publice pentru a dirija subiectul în direcția convenabilă. Doar că cine are ochi să vadă și urechi să audă nu se poate lăsa dus de nas de această diversiune.

În concluzie: 

1. Asociația Europa Nostra include Cazinoul Constanța pe lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa. Nu e un motiv de bucurie și sărbătoare, ci din contră. Ni se spune pe față „incompetenților, nu sunteți în stare să aveți grijă de propria voastră identitate”

2. Primarul Decebal Făgădău prezintă acest eveniment ca pe un succes, o „oportunitate” uriașă, care ne face faimoși în întreaga Europă.

3. Primarul Decebal Făgădău anunță că în urma acestei nominalizări, experți de pe întregul continent ne vor oferi sfaturi, soluții tehnice și vor identifica surse de finanțare. Ca și când acestea ar fi fost motivele pentru care nu s-a reabilitat Cazinoul până acum. Dacă lucrurile stau așa, înseamnă că primarul ne-a mințit în toți acești ani, când ne-a spus că licitațiile blocate au ținut pe loc lucrarea.

4. Organizatorii Festivalului Neversea devin peste noapte salvatorii Cazinoului. Ei își propun să unească întreaga comunitate locală pentru a salva acest obiectiv. Pe bune? Atunci Primăria să își asume eșecul, să-și declare incompetența și să lase pe cine vrea și poate să se ocupe de reabilitarea Cazinoului.

 

(Visited 1.094 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.