Eveniment

Dosar penal pentru un polițist local, care a dispus ridicarea mașinii unei femei în scaun cu rotile. Autoturismul era parcat pe locul special

Un polițist local din Constanța este cercetat penal pentru abuz în serviciu după ce a dispus ridicarea mașinii unei femei cu dizabilități deși autoturismul era parcat pe locul special din incinta unui centru comercial.

Scris de 
 pe data 
4 ianuarie, 2023

Totul s-a petrecut în parcarea unui centru comercial din Constanța, după ce un echipaj din cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Constanța efectua verificări în urma unei sesizări cu privire la faptul că mai multe mașini sunt parcate neregulamentar pe locurile speciale destinate persoanelor cu dizabilități.

Situația, relatată de Constanta100%, a degenerat după ce o femeie în scaun cu rotile a ieșit din mall și a constatat că polițiștii locali au dispus ridicarea mașinii, deși aceasta avea lipite în parbriz și pe lunetă toate semnele aferente. Motivul invocat de unul dintre polițiști este acela că femeia nu avea și legitimația în geam.

Femeia și-a recuperat mașina abia după ce a achitat taxa de ridicare de 570 de lei, chiar dacă a prezentat documentele care atestă că are handicap. În cele din urmă, polițiștii locali au renunțat la amendă și i-au dat femeii un avertisment. Ca urmare a scandalului, soferița a depus o plângere.

Ce spune Poliția Locală

„Cu privire la imaginile apărute în spatiul public in care apar doi polițiști locali care au dispus ridicarea unui autoturism de pe locurile rezervate persoanelor cu handicap din parcarea centrului comercial Carrefour, vă informăm faptul că la nivelul Direcției generale poliția locală Constanța au fost dispuse verificări. În urma acestor verificări, a rezultat că, în jurul orelor 19:00, a fost înregistrată la dispecerat o sesizare cu privire la parcarea unui autovehicul neregulamentar, pe loc de handicapat.

Un echipaj format din 2 polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de 4 autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimație care să le confere acest drept.

In consecință 2 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenda în cuantum de 2000 lei, iar pentru 2 autoturisme s-a dispus măsura tehnico administrativă de ridicare, inclusive pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată care prevede următoarele: „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv. Cu privire la modul de acțiune și comportamentul polițiștilor locali vă comunicăm faptul că se fac verificări, iar în situația în care se constata că au fost încălcate prevederile legale se vor fi dispune măsuri în consecință”, a transmis Poliția Locală Constanța.

Dosar de cercetare penală pentru abuz în serviciu

Inspectoratul de Poliție Județean a transmis un comunicat de presă în care menționează că a fost deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu.

„La data de 4 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 2 au fost sesizați, de către un bărbat, de 41 de ani, cu privire la faptul că, la data de 3 ianuarie a.c., în jurul orei 19.00, i-a fost ridicat, fără motiv, autoturismul parcat pe un loc special destinat persoanelor cu dizabilități din incinta unui complex comercial din municipiul Constanța. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”.

Actualitate