Radu Mazăre, inculpat în mai multe dosare și condamnat deja într-o primă instanță, s-ar putea întoarce liniștit din Madagascar deoarece toate acuzațiile care i se aduc vor fi clasate, iar dosarele sale penale închise.

În ceea ce-l privește pe Nicușor Constantinescu, acesta ar urma să fie eliberat imediat din închisoare deoarece infracțiunea pentru care a fost condamnat a fost redefinită. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii aprilie 2014, de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. În urma acestor acuzații, el a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani cu închisoare.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, într-un alt dosar, la 8 ani de închisoare, cu un prejudiciu estimat la peste 8 milioane de euro. Decizia a fost dată de Tribunalul Constanţa, ca primă instanţă, şi a fost atacată cu apel.

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, respectiv la câte doi ani de închisoare pentru trei infracţiunii de conflict de interese. Contopind pedepsele, magistraţii au dispus condamnarea acestuia la opt ani de închisoare cu executare şi cinci ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, între care şi acelea de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. De asemenea, fostul președinte al CJC este cercetat în alte dosare, cu prejudicii de milioane de euro.

Dacă noul Cod Penal va intra în vigoare, Nicușor Constantinescu va scăpa de toate acuzațiile și va fi eliberat din penitenciar.

Potrivit modificărilor aduse de PSD și ALDE și susținute de UDMR,  „abuzul în serviciu a fost dezincriminat parțial (art. 297) – a fost redefinit așa încât se consideră abuz doar dacă se obține folos pentru sine, membru de familie sau afini, și s-a introdus prag minimal echivalent cu salariul minim brut, în prezent 1900 lei. În plus, s-a micșorat pedeapsa și s-a eliminat interdicția de a ocupa o funcție publică. Reluăm noua definiție la art 297: „Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”.

(Visited 7.369 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.