Administraţie

„Este inacceptabil ca Primăria să plătească penalități de 20 milioane lei. Cu banii ăștia ar fi putut construi un spital de pediatrie”

În urma articolului publicat de ziarul Constanta de Azi, „Primăria Constanța, penalități de 20 milioane lei în 3 luni. Ce se putea face cu acești bani, în Constanța?”, reacțiile nu au întârziat să apară. Nu din partea Primăriei Constanța, așa cum ar fi fost firesc însă, ci din partea opoziției, care îl acuză pe primarul Decebal Făgădău că „este incapabil să își asume responsabilitatea actului administrativ”.

Scris de 
 pe data 
16 aprilie, 2018

Mai mult decât atât, Septimiu Bourceanu, coordonatorul PNL Constanța, solicită primarului să explice „cauzele situației constatate și de ce nu s-a procedat la vânzarea prin negociere directă către SC Black Sea Special Purpose Entity SRL a terenului în suprafaţă de 14.191 mp, situat în staţiunea Mamaia, zona Caraiman, la preţul de 1.532 RON/mp (350 de euro/mp), astfel încât societatea a fost nevoită să se adreseze instanței și să câștige procesul.

De asemenea, liderul PNL îi solicită edilului șef să prezinte cauzele neexecutării sentințelor definitive și irevocabile, precum și cauzele nepunerii în aplicare a titlului executoriu timp de 93 de zile, ceea ce a creat municipiului Constanța un prejudiciu direct de  20.218.769,16 lei.

Totodată, Decebal Făgădău este solicitat să precizeze competențele decizionale și profesionale implicate în derularea procedurilor de mai sus, în funcție de organigrama Primăriei, dar și impactul asupra bugetului municipiului Constanța și sursa de finanțare pentru acoperirea sumelor necesare.

Din punctul meu de vedere este inacceptabil ca municipiul Constanța  să plătească despăgubiri, în loc să investească acești bani în modernizarea orașului. Spre exemplu, cu această sumă de bani se poate construi un spital de pediatrie modern cu 50 de paturi. De asemenea, este inacceptabil pentru Consiliul Local ca în loc să încaseze o sumă de bani pentru un teren, suntem în situația în care vom preda terenul către proprietarul de drept și îl vom despăgubi și cu o valoare aproximativ egală cu cea a terenului.

Toate aceste fapte rezidă din incapacitatea aparatului Primăriei de a-și  asuma responsabilitatea actului administrative. Domnul primar Făgădău ar trebui să știe că descărcarea de gestiune nu se face doar în fața Curții de Conturi, ci și în fața cetățenilor. Este clar că menținerea acestei situații de incertitudine nu face decât să ridice și mai multe suspiciuni, Primăria Constanța lăsând impresia unei instituții corupte și netransparente. Primarul Decebal Făgădău trebuie, măcar în al 13-lea ceas, să își asume acest eșec personal și, împreună cu Consiliul Local, să găsească soluții pentru acoperirea prejudiciului”, a declarat Septimiu Bourceanu.

 

Actualitate