Sănătate

Este nevoie de un spital de pediatrie la Constanța?

mama sta langa fiica ei in spital

Constanța are nevoie de un spital de pediatrie. Și nu vorbim despre proiecte extravagante sau politicianiste, ci despre o nevoie acută a municipiului și județului Constanța, care nu poate oferi servicii medicale de top exclusive copiilor bolnavi.

Scris de 
 pe data 
16 februarie, 2018

De altfel, Constanța este printre puținele mari municpii ale țării care nu are un spital public de pediatrie, astfel încât, ca și în multe alte cazuri, părinții sunt de multe ori să își ducă micuții la București pentru consulturi de specialitate sau intervenții medicale.

În momentul de față, copiii sunt tratați într-o secție de pediatrie a Spitalului Județean Constanța, care este însă mult subdimensionată și dotată în raport cu numărul mare de pacienți. Dacă autoritățile locale și județene din Constanța nu au găsit de importanță construirea unui spital de pediatrie, consilierii județeni ai PNL repun pe tapet acest proiect.

În  2016, unul din punctele PNL în campanie a fost crearea unui spital de pediatrie. Din păcate, nu s-a realizat nimic. Acum, reluăm acest vechi proiect. Deși Constanța este unul din primele cinci județe ale țării, iar la 31 decembrie 2017 exista o populație înregistrată de 768.000 de locuitori, deși avem un centru universitar cu o facultate de Medicină, în Constanța nu există un spital pentru copii. Culmea este că, în alte județe, cu o populație mult mai mică (Sibiu, Bacău, Argeș), există un spital de pediatrie. Noi considerăm că acest spital este unul din punctele prioritare. Constanța are nevoie de un spital de pediatrie mai ales că în județ sunt 137.000 de locuitori cu vârsta cuprinsă 0 și 18 ani”, spun consilierii județeni liberali.

Mai mult decât atât, cifrele statistice arată că în 2017 la secția UPU a Spitalului Județean Constanța s-au prezentat 44.000 de pacienți cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, ceea ce reprezintă aproape 20% din numărul pacienților prezentați la UPU în cursul anului trecut. În sezonul estival numărul de pacienți crește.

Plecând de la toate aceste premize, considerăm că în județ este nevoie de acest spital de pediatrie. În județul Argeș, spitalul de pediatrie are peste 400 de paturi, iar în Constanța la spitalul județean sunt 75 de patruri“, a declarat consilierul județean Cristian Zahariuc.

 

 

Actualitate