Eugen Teodorovici, asigură că statul este capabil să gestioneze eficient banii din fondurile de pensii, chiar dacă până acum nu a dat dovadă de acest lucru.

Nu este niciun fel de oprelişte. Nu e nimic, să spunem, imposibil. Că e adevărat, ne uităm la practica de până acum în care statul nu a demonstrat că a fost un bun administrator pe multe zone din economie, este adevărat şi asta. Dar asta nu înseamnă că statul este condamnat la o etichetă de incapabil de a gestiona banului, fie public, fie privat într-un mod judicios”, a spus ministrul Finanţelor Publice.

De asemenea, Teodorovici a afirmat că banii din Pilonul I de pensii ar putea fi investiţi: „Orice stat, în mod normal, şi de obicei statele au şi această abordare, de a investi în şi în afară ţării respective”.

La propunerea ministrului Eugen Teodorovici, senatorul PNL Florin Cîţu a spus că naţionalizarea Pilonul II de pensie va fi făcută printr-o ordonanţă de urgenţă ce va genera dobânzi mai mari pentru bugetul statului.

Săptămâna viitoare va fi ordonanţă de urgenţă care va avea o variantă urâtă, spre naţionalizarea pilonului 2 de pensie. Orice intervenţie de acest gen înseamnă volatilitate pe pieţele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea. Oricum ai da-o, ceea ce ne spun ministrul Finanţelor Publice, ministrul Muncii şi, în general, PSD-ul, înseamnă costuri mai mari pentru toţi cei care muncesc astăzi în România doar pentru a plăti nişte pensii pe care ei le-a mărit din pix, nişte pensii speciale şi pensii nesimţite. Vorbim de banii, banii privaţi din pilonul 2 de pensii, 42 de miliarde de lei, asta este de fapt miza despre care se discută astăzi, bani care înseamnă în jur de 5 la sută din PIB, pe care vor să îi ia cu japca. Să plătească ceea ce au promis în campania electorală”, a spus Cîţu.

Totuși, Teodorovici spune că nu va fi nicio ordonanţă de urgenţă, posibilitatea contirbuabililor de a alege între Pilonul I și Pilonul II de pensii fiind un mecanism ce se va discuta la nivel de Guvern.

Am spus că se lucrează la un mecanism care să asigure în piaţă o posibilitate de a alege pentru contribuabil între Pilonul I şi Pilonul II. Deci, nimic ascuns, nimic altceva decât ceva care e normal pentru orice contribuabil“, a mai spus ministrul.

 

(Visited 135 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.