Din păcate, la adăpostul acestei cereri continue de forță de muncă, sistemul educațional din România a început să-și arate adevărate vulnerabilități, în principal legate de corupție. Așa s-a ajuns ca anual să ajungă pe piață mii de asistenți medicali, absolvenți cu acte în regule ai școlilor postliceale din țară, fără să fi dat însă, nicio zi pe școală. Și-au „cumpărat” diplomele de asistenți medicali și au plecat cu documentele să se angajeze în Europa.

Lucrul acesta a fost sesizat imediat de autoritățile din țările respective, care au transmis note și sesizări omologilor din România. în urma acestor situații, Ministerul Educației a anunțat că va controla fiecare școală postliceală sanitară. Se analizează certificatele eliberate de şcolile postliceale sanitare şi se verifică dacă absolvenţii au frecventat cursurile sau doar au primit diplomele la finalul celor trei ani de studii.

„Sunt verificate documentele de acreditare ale unităţii de învăţământ, registre matricole, registre pentru eliberarea actelor de studii şi, de asemenea, este monitorizată prezenţa elevilor la cursuri”, afirmă Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, județ unde a ajuns deja comisia de control.

„Nu scapă nimeni, nu scapă nimeni. Nu scapă nimeni în sensul pozitiv al lucrurilor pentru că, dacă sunt lucruri de îndreptat, ele trebuie să se îndrepte”, declară Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

„Se încearcă să se stopeze eliberarea unor certificate de practică în domeniul medical pentru persoane care nu îndeplinesc aceste condiţii”, spune Constantin Huică, profesor .

La sfârşitul anului trecut, s-a descoperit că mai mulţi absolvenţi au primit diplome, deşi nu au trecut pe la şcoală. În baza acestor documente au profesat în Suedia.

(Visited 16.985 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.