Sănătate

Fără farmacii la orice colț de stradă! Distanța dintre două farmacii va fi de 500 m (proiect de lege)

Scris de 
 pe data 
5 decembrie, 2023

Parlamentul României va dezbate și vota un proiect de lege ce vizează reducerea drastică a numărului de farmacii din orașele mari, acolo unde acestea sunt practic lipite una de alta. Actul normativ, inițiat de deputatele Cristina Rizea (ex.USR Constanța) și Laura Vicol (PSD), se află depus la Senat, iar votul final îl va primi în Camera Deputaților.

Potrivit inițiativei, amplasarea farmaciilor va fi posibilă doar la cel puțin 500 de metri una de alta, iar această regulă se va aplica atât în mediul urban, cât și în cel rural. Acest lucru va face să dispară numeroase farmacii mai ales în orașele mari.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede că înființarea unor astfel de puncte comerciale se va putea face numai „prin raportare la numărul locuitorilor din localitate, potrivit datelor existente la Institutul Național de Statistică”, informează adevarul.ro. Astfel, coroborat cu statisticile INS, fiecare localitate va avea un număr maxim prestabilit de farmacii.

Inițiatorii acestii proiect susțin că în Uniunea Europeană se aplică deja aceste reguli care împiedică populația să devină „clienți” ai farmaciilor. „Are rolul de a împidica transformarea comerțului sanitar într-un mediu economic foarte concurențial. Cu titlu de exemplu, în Austria nu se poate înființa decât o farmacie la 5500 de locuitori indiferent de mediu în care este înființată, iar în Slovenia se poate înființa o farmacie la 6.000 de locuitori”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, se precizează faptul că Belgia distanța minimă între farmacii este de 1 km, 3 km și 5 km în funcție de numărul de locuitori.

Actualitate