Social

Farmaciștii români sunt cel mai prost plătiți față de cei din Europa Centrală și de Est

 Deși industria farma pare a fi una dintre cele mai vânate la noi, existând un farmacist la 1.102 locuitori, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, domeniul farmaceutic nu este atât de competitiv la capitolul salarii, România înregistrând cele mai mici remunerații. 

Scris de 
 pe data 
30 august, 2019

Salariul mediu net al unui farmacist in România este de 656 euro (3.103 lei), fiind mai mic chiar și față de cel din Bulgaria, țară care oferă în aproape toate industriile salarii mai mici decât la noi. Un farmacist din țara vecină primește un salariu mediu net lunar de 887 de euro, după cum arată datele Paylab, comparatorul salarial lansat de eJobs .

Cel mai bine plătiți farmaciști sunt cei din Estonia, ale căror venituri medii nete se apropie de 1.400 de euro, în fiecare lună. Vin din urmă angajații din Lituania (1.100 de euro) și cei din Cehia (1.071 de euro), aceștia fiind printre norocoșii care câștigă peste 1.000 de euro în acest sector. În Letonia, un angajat care lucrează în acest domeniu câștigă, în medie, 994 de euro, pe lună; în Ungaria salariul mediu lunar este de 982 de euro, iar în Slovacia de 952 de euro.

„În continuare este unul dintre sectoarele bine plătite, însă, între timp, au crescut mult alte domenii care, tocmai prin prisma acestei expansiuni foarte rapide, au trebuit să compenseze cu salarii mari și au trecut în fața Farmaceuticelor. Mă refer aici în primul rând la IT și apoi, desigur, la banking, servicii financiare, servicii juridice. Odată ce ritmul de extindere a ajuns la un nivel de plafon, și ritmul de creștere a salariilor s-a stabilizat”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Actualitate