Constanța

Fost turnător la Securitate, ÎPS Teodosie, pus pe scenă lângă fostul deținut politic, Paul Andreescu

Momentul a fost surprins în timpul transmisiunii live din cadrul galei „10 oameni de valoare pentru Constanța“, pe scena Centrului Cultural „Jean Constantin“.

Scris de 
 pe data 
25 ianuarie, 2019

Gala, un eveniment privat, ce face parte din strategia de marketing a spitalului particular Isis, și-a propus ca în acest an să premieze nu 10, ci 100 de oameni. Printre cei care au urcat pe scenă și au primit aplauzele publicului s-au numărat și câteva personaje controversate, precum Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Petrescu.

Fost turnător al Securității, Teodosie a urcat pe scenă pentru a primi premiul. În stânga lui se afla fostul deținut politic, victimă a regimului comunist, Paul Andreescu, de asemenea premiat în cadrul galei.

Paul Andreescu, care este și liderul foștilor deținuți politici din Constanța, a fost condamnat de comuniști pe când avea doar 17 ani, în 1956. A stat în închisorile de la Jilava, Gherla, Periprava, Stoeneşti și Salcia. În 2013 a scris două volume de memorii, „Culorile suferinței“, în care a prezentat în detalii ororile sistemului concentraționar.

Precum este cazul a mii de deținuți politici din România, nici până astăzi lui Paul Andreescu nu i s-a făcut dreptate.

De celalaltă parte, ÎPS Teodosie Petrescu, un apropiat al regimului local PSD, este implicat în mai multe dosare penale şi înconjurat, de-a lungul timpului, de consilieri certaţi cu legea. În 2016 a fost pus sub control judiciar pentru folosirea de acte false în scopuri obţinerii de fonduri UE, în dosarul „Nazarcea“. De asemenea, pe vremea când era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din Bucureşti, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chemat la sediul Miliţiei, unde a fost convins să semneze, în septembrie 1987, un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod „Mache“.

 

Actualitate