Actualitate Social

Galerie FOTO. Cum arată, de fapt, Mamaia, stațiunea despre care Chițac spune că „arată bine“

Într-o postare publicată vineri, 25 iunie, pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța, Mamaia este prezentată ca fiind principala atracție a turismului românesc, iar primarul Vergil Chițac declară pe video că stațiunea „are alt aer“ și că „arată bine“. Realitatea, însă, este cu totul alta. În aceeași zi, am străbătut stațiunea de la un capăt la celălalt și am concluzionat că primarul minte cu nonșalanță și că, cel mai probabil, nu s-a deplasat nici măcar 50 de metri, din cei aproximativ 8 kilometri, prin fosta perlă a litoralului românesc.

Scris de 
 pe data 
25 iunie, 2021

La fel cum proceda și administrația PSD, administrația liberală condusă de Vergil Chițac se folosește de pagina de Facebook a instituției pentru realizarea unor materiale cu un strat gros de propagandă și o prezentare extrem de selectivă a realității urbane. Orice, atâta timp cât dă bine, fără să mai conteze dacă are sau nu treabă cu ceea ce văd constănțenii în jurul lor.

De data aceasta a venit rândul stațiunii Mamaia să fie prezentată ca fiind crema din croissantul litoralului. „Salubritate, spații verzi, mobilier urban sunt aspecte prin care municipalitatea s-a implicat prin acțiuni concrete“, ni se spune în reportajul cu narațiune și text similare cu materialele Telejurnalului ce promovau activitatea din cooperativele comuniste. VEZI VIDEO MAI JOS

În spatele Cazinoului, peisajul este dezolant.
Același lucru este valabil și în față, în piațetă.

„Stațiunea Mamaia are un alt aer. Arată bine, dar va arăta și mai bine. Ne luptăm cu mentalități învechite, cu construcții ilegale care trebuie demolate, cu oameni care nu respectă principiile unui comerț civilizat și ar dori să transforme stațiunea într-un bazar în aer liber. Nu putem accepta așa ceva”, a declarat Chițac.

„Stațiunea Mamaia are un alt aer. Arată bine, dar va arăta și mai bine.“ – Vergil Chițac

Într-adevăr, există și porțiuni din stațiune, prin arealul hotelirilor de lux din zona de Nord, unde promenada are un iz de civilizație, unde sunt câteva terase amenajate superb, cu bun-gust, dar și acolo dai peste parcele cu buruieni, ici-colo câte o construcție neterminată și lăsată dezgolită, ca tot turistul să-i admire goliciunea betonului gri și a fierului ruginit, și pavaj pietonal denivelat.

Singurul aspect conform cu realitatea îl reprezintă curățarea rigolelor de pe aleea de promenadă a stațiunii. Am trecut pe lângă o echipă de angajați Polaris, care își vedea de treabă undeva în zona Vega, luptându-se cu scoaterea grămezilor de nisip adunate sub grilaje. Însă de la curățarea rigolelor până la a spune că Mamaia are „un alt aer“ și că „arată bine“ este o cale lungă… Cam cât e drumul de la Eforie, unde locuiește primarul, până la intrarea în Constanța.

Chiar în dreptul angajaților Polaris, care curățau rigole, domneau bălăriile, lăsate în speranța că poate turiștii vor aprecia cantitatea de iarbă verde.

Bineînțeles, din imaginile luate de sus cu drona și prezentate în materialul de pe pagina Primăriei, nu se vede proverbialul jeg de sub unghia administrativă.

Ca să ofere și mai multă credibilitate declarațiilor lui Chițac, echipa de comunicare a cooptat-o în material și pe Corina Martin, apropiată a tandemului Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu. Aceeași Corina Martin care din funcția pe care o deținea, cea de președinte al Asociației Litoral Delta Dunării, obținea, în urma unor licitații, finanțări nerambursabile, de la Constantinescu și Mazăre, pentru organizarea unor evenimente precum Festivalul Antic Tomis, în care juca, într-o manieră cât se poate de penibilă, rolul Reginei Tomiris.

Martin, care aspirase și la funcția de primar al orașului, îl ridică acum în slăvi pe liberalul Chițac și spune că „ceea ce a depins de Primăria Constanța a fost făcut“ și că efortul s-a văzut din plin, fiind chiar „vizibil cu ochiul liber“. Nu știm cu ce ochi a văzut Corina Martin efortul municipalității, însă este clar că nu ratează nicio ocazie să apară și să vorbească despre litoral ca și când s-ar pricepe la asta.

Pe plajele lărgite din stațiune încă se mai lucrează. Muncitorii trag de zor pentru a recupera weekend-ul pierdut săptămâna trecută din cauza ploilor torențiale. În zi de vineri, început de weekend, în mijlocul sezonului estival, Mamaia arată ca un mare șantier.

Și că tot spunea primarul că stațiunea are un alt aer… Încă de la gondolă, mergând în direcția Perla, te izbesc mirosurile de șaorme, împinge-tava, zgomotele de flexuri care taie țevi, paleți sau frunză la câini. Duhneala de prăjeli și mămăligi de la terasele care se întrec în tradiționalism culinar te duc de nas până în zona Cleopatra, unde se pune punctul pe „H“, de la „haleală“. Unde mirosul îți spune că așa se face banul, unde purtatul tricoului este subiect tabu, unde gogoașa americană cu sirop bulgăresc te fac să te simți turistul anului. Comerțul „civilizat“, cel despre care tot Chițac ne vorbea, este și el în plină desfășurare. Dacă nu știați, Mamaia e made in China.

Încheiem cu o ultimă fotografie, realizată în spatele complexului Perla, în parcarea Teatrului de Vară, acolo unde Primăria s-a grăbit să monteze panoul cu tarifele pentru parcare. Credem, de fapt, că aceste panouri urâte, galbene și greu de citit, reprezintă singura „schimbare“ pe care administrația Chițac a făcut-o pentru stațiunea despre care ne minte că arată bine.

Acum, după ce ați parcurs acest articol, vă lăsăm să vă delectați cu „reportajul“ realizat de echipa de comunicare din cadrul primăriei.

Actualitate