Cu ce bucurie le coboram spre a ajunge la mare și cu ce toropeală sfâșietoare le urcam înapoi, un adevărat drum al patimilor prin arșița Constanței. Cu valea portului, care străjuia ca o graniță plaja, cu mirosuri de „mierea ursului” sau flori de tei, dar și damfuri sufocante de urină și mizerie.

Cu acele terase obosite și insalubre, care la talpa povârnișului atrăgeau ca un magnet mii de consumatori. Acum nu mai sunt. Dar nici mai bine nu este! Căci în locul lor a crescut stuf înalt de doi metri, de unde broaștele și șerpii privesc spectacolul estival.

Drumul spre plaja Modern arată chiar mult mai rău. Să cobori de la Zorile spre plajă înseamnă o descindere la picior printr-o savană a bălăriilor și a mizeriei. Potecile și scările se afundă în iarba înaltă ce nu a cunoscut, cel mai probabil, tăișul coasei de mulți ani. Treptele roase de vreme, cimentul spart și murdar. Iar munții de gunoaie se înalță chiar la intrarea pe plajă, scandalizând trecătorii și hrănind maidanezii deopotrivă.

Pe plaja lată de sute de metri nu există niciun coș de gunoi, iar ca o aroganță maximă Primăria a montat un singur coș chiar pe drumul de acces pre plajă, mobilier urban ce nu poate ține mai mult de 10 chiștoace de țigări și nicidecum gunoaiele aduse de mii de persoane zilnic.

Oamenii nu lasă mizeria pe plajă, în speranța că la un moment dat vor zări și un tomberon sau coș de gunoi, dar Primăria  nu le oferă decât alternativa de a abandona resturile în mijlocul grămezii de mult formate. În acest timp, roiurile de țânțari își însoțesc trecătorii până pe plajă sau spre faleză, din care degustă pe alese.

Pe fundalul peisajului se văd primele schelele de la Neversea care se ridică încet dar sigur. Plaja este deja lotizată, materialele sunt aduse stivă, iar zeci de mașini, camioane și autospeciale cutreieră zona. Este izbitoare această imagine a unui festival de o asemenea anvergură care se ridică din spatele unei infrastructuri medievale.

Cum sute de oameni muncesc pentru a ridica mega scene pe care vor urca cei mai tari artiști ai genului din lume, în timp ce dincolo de gardurile înalte se întinde o junglă, o șerpărie cu munți de gunoaie și frustrările unui oraș întreg.

 

(Visited 2.170 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.