Actualitate

GALERIE FOTO. Târgul de Crăciun de la Constanța? Mai degrabă o glumă proastă. Tarabe și rulote cu shaorma și un brad de fier

Deși trebuia să se fi inaugurat de vineri, mult așteptatul și trâmbițatul târg de crăciun, organizat în premieră la Constanța, și-a deschis astăzi porțile. Dacă la capitolul descriere pe hârtie lucrurile păreau promițătoare, în realitate târgul de Crăciun de la Constanța este, cel puțin la momentul 1 decembrie 2018, la câteva secole lumină depărtare de atmosfera de sărbătoare din marile orașe ale României, fără să mai pomenim de Europa.

Scris de 
 pe data 
1 decembrie, 2018

Data deschiderii oficiale a Christmas Market by the Sea se va muta  în ziua de sâmbătă, 1 decembrie 2018, ora 16. Așa suna comunicatul organizatorilor.

La ora 17.00, sute de mașini curgeau spre centrul vechi al orașului, pe care organizatorii târgului îl prezentau ca fiind un „orășel de poveste”.

Deși există un regulament de acces în zona peninsulară votat de acum câteva luni, care interzice traficul rutier în centrul vechi al orașului, acest lucru nu se întâmplă.

Străduțele înguste, acoperite de gheață,  se luptau cu mașinile și pietonii, fiecare încercând să-și facă loc și să nu alunece.

Nico luminiță, beculeț sau decorațiune de sărbători în centrul vechi, probabil pentru că nu i-a venit timpul la găteală sau, pur și simplu, i-a sărit rândul anul acesta.

Cu fațadele triste, înnegrite de vreme, orașul nu părea să se fi pregătit deloc pentru sărbătoare sau vreo poveste cu moș crăciuni.

Într-un final, ajungi în Piața Ovidiu și te aștepți la o explozie de lumină, bucurie și o atmosferă de adevărat târg de Crăciun, așa cum am văzut în alte mari orașe de sărbători.

Cum intri în piață, nu te întâmpină nici Moș Crăciun și nici bradul, ci două gherete întoarse cu spatele, una cu shaorma, alta cu clătite, și o movilă măricică de nisip, acoperită cu folii de plastic. Probabil, dacă nu vom avea zăpadă de sărbători, copiii să se poată juca măcar în… nisip, că doar suntem la țărm de mare.

Peste tot, rulote parcate, tarabe și gherete, dar care nu au nici cea mai mică legătură cu Crăciunul sau cu vreo sărbătoare. Multe sunt dintre cele pe care le-ați văzut toată vara prin Mamaia, Eforie sau la alte activități și festivaluri desfășurate prin Constanța. Shaorma, donner, hamburger, vată de zahăr, înghețată, clătite – oferta de sărbători din Târgul de Crăciun.

Majoritatea comercianților nu și-au dat interesul nici măcar un beculeț sau un ornament să își pună pe rulotă, singurul lucru care-i interesează fiind vânzarea. Iar în loc de colinde, apăsător și tare, se auzeau generatoarele de curent, care de care mai puternic.

Întreaga piață stă sub o cupolă de luminițe, cupolă sub care mărețul și tristul Ovidiu nu are loc și scoate capul ca printr-un acoperiș neterminat. În rest, o sărăcie cruntă de lumină, o sărăcie cruntă de idei sau… investiții. Bradul, un schelet metalic luminat în verde, stă izolat într-un colț al pieței, ca într-o parodie de Crăciun.

Pe mijloc, același carusel și aceleași mașinuțe cu care, probabil, de prin 1985 mai toți ne-am dat în orășelul copiilor sau Satul de Vacanță. Mai lipsea Balerina, dar cred că s-a pensionat de mult.

În 10 minute, cu indulgență, cauți ieșirea din Piață. La fel de repede cum veneau curioșii, așa și plecau. Pe aceleași străduțe înghesuite de mașini și acoperite de gheață, lași în spate Târgul de Crăciun al Constanței, o nouă iluzie vândută cu ambalaj strălucitor și o nouă dezamăgire înghițită pe nerăsuflate.

 

 

Actualitate