Majorarea costului gazelor naturale se va face pe fondul creșterii cotațiilor petroliere din ultima perioadă, precizează Vasile Cioplan, citat de Digi24.

Aşa cum se văd cotaţiile petroliere astăzi, şi gazul va fi mai scump la iarnă. Structura gazelor pe care le vom utiliza la iarnă este formată din gazele din producţia curentă, plus gazele din depozite, plus importuri pentru vârfurile de consum, import care a existat în fiecare iarnă în funcţie de temperaturi şi de cerere”, a afirmat Vasile Cioplan.

De aceeași părere este și directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak: „În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact şi în preţul final.”

În acest context, pentru că în România nu există o competiție reală în ceea ce privește distribuția de gaze, serviciile autohtone tind să atingă praguri de import.

Doar ministrul Energiei, Anton Anton, este de părere că gazele nu se vor scumpi, declarând, în urmă cu două săptămâni, că toate speculațiile privind creșterea prețului gazelor naturale nu sunt adevărate, fără a preciza motivele pentru care a afirmat acest lucru.

 

(Visited 138 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.