Ministerul Finanţelor a primit cea mai mare sumă la prima rectificarea bugetară din acest an, 1,28 miliarde lei, în principal pentru contribuţia României la bugetul Uniunii Europene (UE), iar Secretariatului General al Guvernului (SGG) are în plus aproape 150 milioane lei, din care 115,5 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, informează News.ro.

„Eu cred că este normal, logic, de bun simț și legal ca pentru un contract aflat în derulare care are nevoie de plăți și pentru a respecta ceea ce s-a angajat cu partea de constructori și pentru un obiectiv atât de important pentru întreaga noastră țară această Catedrală, să alocăm bani pentru ca în luna noiembrie să fie prima slujbă, cum s-a promis de către Patriarhie, a acestui nou lăcaș de cult, într-un an Centenar și așa mai departe. Este o abordare logică corectă. Și în 2015 când era ministru de finanțe, al rectificarea din vară am alocat o sumă de 25 de milioane lei pentru lăcașul de cult Catedrala Neamului”, a declarat marți Eugen Teodorovici pentru Digi24. În 2011, s-au alocat de la bugetul de stat 10 milioane de lei, în 2012 – 19 milioane de lei, în 2013 – 24 milioane de lei, în 2014 – 47 milioane de lei, în 2015 – 25 de milioane de lei, iar în 2017 circa 25 de milioane de lei.

În acest timp, 2418 școli și grădinițe au wc-ul în curte, 90% din spitalele județene au nevoie urgentă de reparații capitale și retehnologizarea dotărilor, mii de bolnavi mor anual în lipsa unor tratamente, iar cei norocoși ajung să se opereze doar după ce primesc ajutorul românilor prin campanii umanitare. Ministerul Sănătății ar trebui să prezinte cifrele dezastrului, să spună câți copii, tineri, oameni fără posibilități materiale deosebite au murit în ultimii ani deoarece nu au existat bani pentru operații.

Călin Farcaş, unul dintre cei pe care România ar fi putut să-i salveze, a murit la 29 de ani. Tânărul a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese bani din donații.

Medic oncolog: “Pacienții se descurcă cu medicamente din Ungaria și Bulgaria”

Medicul Bogdan Tănase este chirurg la Institutul Oncologic din București: “Eu personal sunt chirurg, nu lucrez cu medicamente, dar lucrând cu pacienți oncologici, care trebuie să facă tratamente oncologice, e frustrant să știi că nu pot să facă tratamente din cauză că lipsesc anumite medicamente”, mărturisește el.
Bogdan Tănase a declarat pentru HotNews.ro că, atunci când medicamentele lipsesc, pacienții se descurcă, de obicei, cu medicamente cumpărate din țările vecine: “Din câte știu, majoritatea pacienților se descurcă cu medicamente din Ungaria sau din Bulgaria. Care e mecanismul prin care Ungaria sau Bulgaria ajung să fie aprovizionate cu medicamente ieftine, că astea sunt niște medicamente ieftine, nu sunt scumpe, iar noi nu… asta mă depășește care e mecanismul pe care ei îl folosesc.”

 

(Visited 390 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.