Astfel, indicele Robor se află la cel mai mare nivel din 14 decembrie 2017, când a fost tot de 2,13%, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

 

Totodată, a crescut și indicele Robor la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, la 2,46% (de la 2,41%) având cel mai mare nivel din 30 octombrie 2014, când a atins acelaşi prag.

În același timp, indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii platită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,52%, de la 2,48%, iar cel la 12 luni, la 2,57% de la 2,53%.

Specialiștii spun că, creșterea Robor este o consecință a creșterii inflației:  „Este motiv de îngrijorare, dar motivul nu este legat doar de acest indicator, ci și de creșterea accelerată a inflației. Asta trebuie să ne îngrijoreze pe toți, înseamnă pierderi de nivel de trai. Orice discuție legată de creșterea inflației trebuie privită prin prisma faptului că e măsura competenței guvernului.

Nu avem creștere de la o lună la alta, ci pe un an, un mandat întreg în care poate fi analizată performanța guvernului. Nu are legătură cu cât de grea a fost iarna, nici nu prea a fost iarnă. E vorba de bani aruncați în piață, care nu își găsesc acoperire în produse și servicii, de aici și creșterea importurilor mult față de creșterea la exporturi”, afirmă Emilian Duca, consultant fiscal, potrivit Digi24.

 

(Visited 81 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.