Actualitate

Intervenție cu autospecială de pe vremea lui Ceaușescu și fără dotări. „Pompierii se uitau ca proștii în timp ce o femeie a căzut în gol în fața lor!“

Tragedia de la Constanța, în urma căreia o femeie a murit după ce a căzut în gol de la etajul șase al blocului în care locuia, încercând cu disperare să se salveze de la un incendiu, a stârnit reacții de revoltă și indignare, atât din partea martorilor la eveniment, cât și din partea celor care au văzut imaginile online. Pompierii au intervenit cu o autospecială veche de mai bine de 30 de ani, fără autoscară și fără a avea în dotare o pernă de aer.

Scris de 
 pe data 
16 februarie, 2021

În cursul dimineții de marți 16 februarie, pompierii constănțeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la etajul 6 al unui bloc de pe bulevardul Mamaia.

În apartamentul cuprins de flăcări, se aflau o femeie și soțul ei. Potrivit pompierilor, echipa de intervenție a urcat pe casa scării, reușind să deschidă ușa apartamentului.

Inițial, atât bărbatul cât și soția sa au ieșit din casă, însă femeia a decis să urce înapoi pentru a recupera un laptop. Pompierii aflați la fața locului spun că femeia s-ar fi putut salva dacă ar fi ales să intre într-una dintre camerele apartamentului unde focul nu a pătruns. Din păcate, aceasta s-a panicat și a decis să iasă pe balcon. Ținându-se de margine, a alunecat și a căzut în gol de la etajul 6, sub privirile îngrozite ale martorilor.

Apelul la 112 a fost făcut la ora 9.14. Primul echipaj, o autospecială SMURD, a ajuns la locul incendiului la ora 9.21. Autoscara pompierilor a ajuns la ora 9.27, după ce a parcurs o distanță de 8 kilometri. Femeia a căzut de la balcon la ora 9.25. În momentul sosirii autoscării, la locul incendiului erau 3 autospeciale de stingere, 1 ambulanță SMURD tip B și 2 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță.

Cu toate acestea, un martor și mai multe imagini publicate online demonstrează că autoscara a ajuns la locul incendiului la ora 9.40.

În ciuda eforturilor medicilor de a o resuscita, femeia, în vârstă de 57 de ani, a murit din cauza rănilor grave suferite în urma impactului cu solul.

Întreaga scenă a fost filmată cu telefonul de un martor (CLIKC AICI PENTRU VIDEO – Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!), iar imaginile au devenit virale pe internet, stârnid reacții de indignare din partea oamenilor. Cei mai mulți îi acuză pe pompieri de lipsă de promptitudine și spun că, dacă echipajele ar fi fost dotate corespunzător, femeia ar fi putut să supraviețuiască.

Incredibil!! Pompierii se uitau ca proștii în timp ce o femeie a căzut în gol în fața lor!“;

Asta se întâmplă când în instituțiile statului sunt angajați pe criterii politice și de rubedenii! Cum a fost posibil sa se arunce în gol cu echipele de pompieri prezenți la fata locului?“;

Trist să te duci la un incendiu fără scară… asta înseamnă neinstruire. Sunt doar pompieri cu numele“;

Suntem în urmă cu dotările tuturor instituțiilor și asta din cauza managementului prost și intereselor ascunse ale celor î ln funcții de conducere. Dumnezeu să o odihnească!“, sunt doar câteva dintre reacțiile din mediul online ale celor care au vizionat imaginile.

În prezent, cinci dintre autospecialele din dotarea ISU Dobrogea au o vechime de peste 30 de ani și sunt folosite în special la intervenții pe distanțe scurte. Pompierii constănțeni dispun doar de două autospeciale dotate cu scară autorulantă, dintre care una este defectă. Conform șefului ISU Dobrogea, Cristian Mihail Amarandei, în prezent, în dotarea Inspectoratului nu există nicio pernă de aer sau saltea gonflabilă.

Potrivit rapoartelor de achiziții publice, doar în luna octombrie 2020, ISU Dobrogea a cheltuit un total de 64.000 de lei (13.000 de euro) pentru serviciile de reparații și întreținere ale mașinilor plus combustibil.

Cristian Mihail Amarandei susține că va fi deschisă o anchetă pentru a fi evaluată situația și dacă au fost respectate toate procedurile de intervenție.

Actualitate