Legislația din România nu interzicea alăptatul în public. Proiectul de lege privind alăptarea în public a fost pus în dezbatere publică la Senat în toamna anului 2017, de mai mulți parlamentari liberali și de la USR.

Potrivit legii, următoarele fapte constituie contravenții:

  • evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni;
  • interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni;
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

„Vești bune pentru mămici?!!

Proiectul de lege pe care l-am semnat și pe care l-am susținut, fiind #mamădedoi, privind alăptarea în spații publice a fost adoptat azi de Camera Deputaților, forul decizional.

Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora.

Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 de lei pana la 2.000 de lei.

Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate.

Numai prin #legisănătoase combatem discriminarea, abuzul și izolarea socială.” a punctat pe pagina sa de Facebook senatoarea liberală Alina Gorghiu.

Înainte de votul final și deputatul USR PLUS Iulian Bulai a apreciat necesitatea unei astfel de legi.

„Sunt și politicieni ipocriți care s-au opus până acum. Au fost în trecut parlamentari care urmăreau filme porno în sala plenului Parlamentului, dar nu ar fi acceptat normalitatea unei mame care își alăptează pruncul. În trecut, românii parcă erau mai conectați cu natura și relația firească mamă-sugar. Iată o bancnotă interbelică – o femeie alăptând!” a scris acesta.

(Visited 7.218 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.