Administraţie

Lovitură pentru Chițac. USR boicotează ședința de Consiliu Local. Reproșează PNL că a uitat ce le-a promis constănțenilor în campania electorală

Sursa foto: Facebook – USR Constanta

Sub formă de protest la adresa colegilor din PNL, consilierii USR PLUS Constanța au decis să nu fie prezenți în ședința de Consiliu Local ce se desfășoară astăzi, 28 mai, de la ora 14.00. Useriștii îi acuză pe liberali de lipsă de transparență, de o slabă colaborare și de încălcarea promisiunilor stabilite la preluarea administrației locale.

Scris de 
 pe data 
28 mai, 2021

Redăm mai jos comunicatul integral transmis de USR PLUS Constanța:

„Pentru o guvernare locală coerentă care să ducă la dezvoltarea economică atât de necesară orașului este nevoie de o susținere politică conformă cu votul exprimat de constănțeni la alegerile din septembrie 2020. În acest sens, am încheiat un acord de colaborare cu PNL, am dezbătut diverse situații, am agreat anumite soluții și, nu în ultimul rând, ne-am exprimat principii de la care nu suntem dispuși să ne abatem.

La șapte luni de la preluarea mandatelor, constatăm că cele menționate mai sus sunt încălcate în mod constant și tot mai des, în detrimentul tratării cu respect a partenerului de guvernare locală USR PLUS.

În consecință, ca ultim resort al invitatiei la dialog, colaborare si respect reale, consilierii locali USR PLUS nu vor participa la ședința Consiliului Local de azi, 28 mai 2021.

 1. Transparență
  Programul politic propune ca în primele 6 luni Primăria Constanța să regândească procedurile de lucru din primărie pentru a fi în marea lor majoritate electronice, disponibile și online, și la ghiseu. Din păcate, în aceste 6 luni nu s-a schimbat nimic. Avem aceleași proceduri greoaie, hârtii plimbate și aparatură învechită.
 2. Audit extern
  Ne-am asumat în campanie realizarea unui audit extern al departamentelor din primărie, dar s-a optat pentru ideea unei evaluari interne, iar persoane care nu mai aveau ce căuta în Primăria Constanța sunt acum oameni de bază ai actualei administrații.
 3. Colaborare
  Pentru a avea o coaliție funcțională trebuie să respectăm regulile și atribuțiile care au fost stabilite la început mandatului. Am ajuns acum în situația în care atribuțiile viceprimarului USR PLUS sunt exercitate de diferiți funcționari și diferite persoane din anturajul primarului Constanței, iar acestă dezordine face anevoioasă urmărirea implementării proiectelor, împlinirea obiectivelor asumate.
 4. Predictibilitate
  Avem nevoie de o administrație predictibilă, în dialog constant cu cetățenii. S-au luat o serie de decizii în această perioadă care nu s-au dovedit a fi cele mai bune, fără studii care să demonstreze eficiența sau necesitatea implementării lor. Spre exemplu, instituirea unui număr foarte mare de sensuri unice care au contribuit la aglomerarea traficului din Constanța.
 5. Urbanism pentru oameni
  Cazul de la „Lupoaică” este elocvent. Am promis în campania electorală că vom face tot ce stă în puterile noastre pentru a opri construcția din aceasta zonă. Consilierii USR PLUS au depus un proiect de expropriere a întregii zone, dar acesta este blocat la nivelul aparatului birocratic al primarului.
 6. Servicii publice la prețuri decente
  Orașul verde promis în campanie s-a tranformat într-o junglă urbană la propriu, asta deoarece, în momentul actual, nu există o firmă care să se ocupe de spațiile verzi. Nu putem să lăsăm spațiile verzi neîngrijite. Au fost 7 luni în care primăria putea rezolva problema întreținerii spațiilor verzi prin renegocierea contractului cu firma care se ocupa până la acel moment de acest lucru, timp în care s-ar fi inițiat  noi licitații.
 7. Dialogul cu cetățenii
  Acesta nu ar trebui realizat prin intermediul unor funcționari, de la volanul mașinii sau prin intermediul unei asociații. În primărie trebuie respectate atribuțiile care îi revin fiecăruia. De aceea, comunicarea publică trebuie lăsată în seama primarului, a viceprimarilor și a departamentului de comunicare.
 8. Guvernare fără PSD
  Am transmis constănțenilor  mesajul clar că trimitem PSD la groapa de gunoi a politicii din România, dar cum poți face asta când din echipa ta fac parte apropiați de-ai lui Nicușor Constantinescu, Liviu Dragnea, Decebal Făgădău și Radu Mazăre?
 9. Concursuri corecte pentru funcțiile publice
  Primăria Constanța, până la acest moment, a mimat această idee. S-a adoptat procedura  transferului între instituții, fără a scoate la concurs posturi importante din Primăria Constanța.

Având în vedere cele expuse, USR PLUS trage un semnal de alarmă și nu va participa la ședința de azi, 28 mai, a Consiliului Local. Programul de guvernare locală și principiile pe care ni le-am asumat la preluarea mandatelor sunt mai presus de orice. Solicităm  partenerilor de guvernare de la PNL să își revizuiască politica in relatia cu Primaria intelegand că aceasta nu poate fi realizata decat cu concursul unui partener egal, partenerul USR PLUS.“

Actualitate