După cum stabilește legislația momentului, o persoană nu poate lucra ca bonă decât ca angajată la o firmă de bone acreditată pentru asta sau pe cont propriu, ca persoană fizică autorizată.

Proiectul de act normativ ar putea da posibilitatea unei noi categorii de persoane de a exercita profesia de bonă. Este vorba, mai exact, despre mamele aflate în CCC, femei ce ar putea, dacă inițiativa va ajunge să se aplice, să îngrijească copiii altora și să fie și plătite pentru asta.

Astfel, potrivit propunerii legislative, mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de creștere a copilului, conform legii, pot primi un copil în îngrijire, altul decât cel propriu/cei proprii, în calitate de bone”.

Mamele care vor lucra ca bone vor primi lunar de la stat, pentru un copil luat în îngrijire, o sumă de bani egală cu valoarea salariului minim pe economie.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PNL, care arată că scăderea natalității este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România la ora actuală, cu riscul ca, pe termen lung, să fie periclitată piața forței de muncă și a sistemelor de sănătate si de pensii.

Fondurile pentru plata mamelor aflate în CCC ce lucrează ca bone vor fi asigurate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, același minister urmând să stabilească și să implementeze și procedurile necesare pentru efectuarea acestor plăți.

După cum este prevăzut în proiectul de act normativ, părinții copiilor îngrijiți de mamele aflate în CCC vor trebui să demonstreze serviciilor sociale că sunt angajați și nu se pot ocupa de propriul copil, printr-un document eliberat de angajator.

Articol complet AICI

 

(Visited 795 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.