O adolescentă în vârstă de 15 ani a fost trimisă, marţi 23 aprilie, în stare gravă la un spital din Iaşi, fiind suspectă de meningită meningococică. Adolescenta de 15 ani din judeţul Vaslui este acum în comă la spital.

Fetei i s-a făcut rău la centrul social unde ajunsese cu câteva zile în urmă, pentru că poliţiştii o găsiseră rătăcind pe străzi.

Conform procedurilor care se impun în acest caz, persoanelor care au intrat în contact cu eleva li s-au recoltat probe de exudat faringian şi li s-a administrat antibiotic în doză unică, în scop profilactic.

“Am fost anunţaţi de reprezentanţii spitalului cu privire la acest caz. Am raportat situaţia la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi. Am început propria anchetă epidemiologică şi urmează să aşteptăm rezultatele analizelor”, a declarat, pentru Agerpres, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada.

Infecţia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură şi uscăciune.

Un simptom clasic al meningitei este o erupție de pete, ca o iritație. Pe lângă acesta mai pot apărea:

Febra
Starea de rău
Iritabilitatea și lipsa de energie
Durerile de cap
Durerile musculare și ale articulațiilor
Respirația accelerată
Mâini și picioare reci
Piele palidă și pătată
Gât rigid
Confuzie
Sensibilitate la lumină puternică
Somnolență
Convulsii

Este recomandat tratamentul administrat în spital pentru toate tipurile de meningită bacteriană deoarece infecția poate provoca probleme grave și necesită o monitorizare atentă.

Tratamentul poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Dacă este vorba despre o meningită ușoară, virală, pacientul poate fi tratat și acasă, simptomele dispărând în 7-10 zile.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile două tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C, Y, W şi altul pentru tipul B, care se administrează concomitent.

 

(Visited 2.386 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.