Medicul anestezist Carmen Mărginean spune că în orice moment se poate repeta tragedia care a dus la decesul a zece pacienți internați în secția ATI a Spitalului Județean Neamț. Toate secțiile de terapie intensivă din țară au instalații vechi, oxigenul nu este suficient, iar unitățile medicale duc lipsă de personal.

“Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalații vechi, oxigenul nu este suficient, sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mari de pacienți infectați cu COVID-19, care necesită oxigen, toate sursele de oxigen și prizele electrice sunt suprasolicitate”, spune medicul anestezist, citat de digi24.ro. 

Carmen Mărginean a lăudat puterea medicilor din Piatra Neamț de a salva bolanvii rămași în secția ATI, în cel de-al doilea salon al unității și vorbește de lipsa infrastructurii și de numărul foarte mic de personal. În Anglia sunt un medic și doi rezidenți la 10 pacienți și câte o asistentă la fiecare pacient intubat. Pentru a fi mutat un pacient ATI e nevoie de două persoane și cam 30 de minute de pregătire.

“Acești pacienți sunt conectați la tot felul de aparate, la ventilatoare. Și practic pentru a transfera un pacient ca acesta și la CT când facem examinările, ne ia o jumătate de oră o oră să facem toate check-listurile, să ne asigurăm că avem tot echipamentul necesar la dispoziție. Trebuie să ne asigurăm că avem destul oxigen, că ventilatoarele au suficientă baterie, să ne asigurăm că avem și un plan B dacă pacientul se extubează accidental, dacă ventilatorul cedează avem o mască și un balon și, de obicei, ai nevoie de cel puțin două persoane pentru a salva un pacient de terapie intensivă, pentru a-l mobiliza. Ai nevoie de două persoane pentru a împinge patul și să se asigure că e deconectată toată aparatura. Dacă nu am reușit să stingem incendiul practic ar trebui să se facă pe orizontală evacuarea pacienților. Trebuie să mutăm pacienții din zona în care ne aflăm, la distanță de două uși de incendiu pe orizontală, asta înseamnă că fiecare pacient trebuie mutat din zona respectivă cel puțin la două uși distanță, fiecare ușă se presupune că ține focul la depărtare pentru 30-60 de minute, explică Mărginean.

(Visited 231 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.