Sănătate

Medic ginecolog: Când alege cezariana, mama se gândeşte la ea, nu la copil

Nașterea prin operație de cezariană a devenit o obişnuinţă, în ultimii ani. Pentru medic este un scut de protecție împotriva acuzațiilor de malpraxis, iar viitoarea mamă scapă de durerile nașterii.

Scris de 
 pe data 
17 decembrie, 2018

Așa a ajuns România pe primul loc în Europa, cu cele mai multe nașteri prin cezariană, 40%. Organizația Mondială a Sănătății spune că procentul ar trebui să scadă până la 15%, în timp ce Ministrul Sănătății atrage atenția că intervenţiile pot duce la infecţii, așa cum s-a întâmplat la maternitatea Giulești, informează digi24.ro.

„Sunt mai multe complicaţii după cezariană: sângerare, dureri, nu se vindecă plaga. S-ar putea să nu aibă lactaţie. Eu recomand la toate pacientele naştere naturală. Pentru copil cel mai bine este naşterea naturală. Mama se gândeşte la ea, nu se gândeşte la copil. Nu vrea să simtă durere, să simtă ea bine, dar nu se gândeşte la copil. Naşterea naturală, dacă nu sunt complicaţii”, afirmă Tarek Abdou, medic primar obstetrică, ginecologie.

„În România legea spune că cezariana trebuie să aibă o indicaţie. Deci, teoretic, cel puţin pe hârtie, toate cezarienele au o indicaţie, doar că probabail încercăm să găsim indicaţii mai uşor, dar pe hârtie şi în pură teorie legea spune şi contractul cu Casa spune că o cezariană trebuie să aibă o indicaţie, asta înseamnă că nu poţi să faci o cezariană la rece complet. (Deci, trebuie să găseşti ceva?) Da! O placentă previa, o suferinţă fetală, ceva”, spune Chadi Muheidli, medic primar obstetrică – ginecologie, citat de www.digi.24.ro.

De partea cealaltă, și medicii par tentați să sfătuiască viitoarele mămici să aleagă nașterea prin cezariană.

E mai comod să se facă cezariană la un număr mai mare de paciente. Naşterea naturală implică nişte riscuri, inclusiv de deces fetal sau matern şi fetal. Riscurile nu sunt imense, dar sunt . Şi pacientelor le e frică şi medicii vor să se ferească. Ştiţi foarte bine , tot felul de scandaluri la televizor cu tot felul de medici care nu au făcut bine anumite treburi şi sunt o grămadă de procese de malpraxis şi ca atare toţi încercăm să trăim liniştiţi, să mergem acasă, să dormim, să ne ocupăm de familie”, a mai adăugat medicul Chadi Muheidli.

 

 

Actualitate