Specialistul atrage atenția viitoarelor mame că nașterea normală nu este cu nimic mai „maternă” decât nașterea prin cezariană și că nu este normal ca o femeie să își pună viața în pericol din astfel de considerente.

Sâmbătă seara a ajuns în urgenţa unei cunoscute maternităţi din Iaşi o pacientă în travaliu, cu un făt blocat în pelvis. Pacienta născuse anterior, în 2016, prin operaţie cezariană şi a dorit o naştere «împlinitoare» la domiciliu. Asistată de o doula. La vârsta de 42 săptămâni (ca fapt divers, o sarcină prelungită peste 41 săptămâni are un risc mai mare de moarte fetală decât o naştere prematură).

După câteva ore de travaliu condus empiric, mama şi fătul au ajuns în stare gravă la spital, unde fătul a fost salvat printr-o aplicaţie extrem de dificilă de forceps. Acum este în reanimarea neonatală, cu şanse mari de a rămâne cu sechele neurologice pe viaţă. Dar mama a «învins» cezariana…

Câteva precizări. Doula este o persoană fără nici un fel de pregătire medicală oficială, care oferă suport psihologic în sala de travaliu. Deci nu are voie să conducă travalii, să monteze perfuzii sau să facă tuşee pentru a aprecia gradul dilataţiei sau situaţia fătului. În străinătate există organizaţii profesionale ale doulelor, cursuri de profil şi coduri de bună practică. (….)

Dacă naşti natural, nu înseamnă că eşti o mamă mai bună decât cea care a născut prin cezariană. Dacă nu poţi alăpta sau nu ai stat o oră cu copilul pe tine nu înseamnă că nu vei avea o legătură specială cu copilul tău. Iar un travaliu prelungit cu orice preţ pentru a te lăuda ca ai născut natural, îi poate lăsa copilului sechele pe viaţă”, a precizat medicul.

Mesajul complet al specialistului este disponibil AICI.

 

(Visited 5.587 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.