Sănătate

„Medicii care condiționează actul medical ucid. Înainte ca boala să îi ucidă copilul, acelei mame i-a fost ucisă speranța că își poate duce copilul la medic”

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a lansat, ieri, cu ocazia zilei internaționale a anticorupției, un mesaj ferm către pacienți și medici de-o potrivă, cerându-le să elimine corupția din spitalele țării. Acesta a prezentat cazul unei femei care a ajuns prea târziu cu copilul bolnav la spital fiindcă nu avea bani ca să dea la medici.

Scris de 
 pe data 
10 decembrie, 2018

„Nu am eu bani de București! asta mi-a spus acum câțiva ani o femeie din zona în care m-am născut și care ajunsese cu copilul grav bolnav prea târziu la un medic specialist din Capitală care să îi dea diagnosticul corect.

Ce a vrut, de fapt, să spună cu „nu am eu bani de București“? Femeia a vrut să spună așa:

1. Nu am bani de drumuri la București;
2. Nu am unde să stau în București;
3. Nu am ce să mănânc la București;
4. Nu am bani de șpagă la medic în București.

De primele trei motive ne ocupăm noi, acum, la MagicHOME. Dacă știți oameni în nevoie, îndreptați-i către noi!

Al patrulea motiv nu poate fi înlăturat de un ONG. Al patrulea motiv este, de fapt, de cele mai multe ori, unul închipuit. Cel puțin dacă este vorba despre un copil bolnav de cancer – așa cum era în cazul de mai sus – îi cunoaștem pe mulți dintre medici. Nu numai că nu iau plicuri, dar mulți își petrec jumătate din concediu ca voluntari împreună cu aceiași copii la MagiCAMP.

Pentru restul, putem și puteți face trei lucruri:

1. Dacă sunteți medici sau asistente și sunteți cinstiți (adică v-a deranjat, cu siguranță, chiar menționarea cuvântului „plic”), spuneți clar tuturor pacienților că plicul nu mai are ce căuta în spitalele din România; spuneți-le că salariile sunt decente și că plicul este ilegal;

2. Dacă sunteți pacient sau aparținător, nu (mai) dați plicuri în spital – nici medicului, nici asistentei, nici portarului. Nimeni nu are dreptul la astfel de „atenții“ și pe mulți îi veți jigni încercând să le vârâți un plic în buzunar;

3. Dacă vi se cere plic, sunați la 0800806806 – linia verde anticoruptie în sănătate. Românii trebuie să știe că pot să meargă cu copilul la spital chiar dacă au bani puțini!

Corupția în sănătate trebuie stârpită de la rădăcină. Corupția ucide… și, da, sună urât, dar medicii care condiționează actul medical ucid. Acești medici ucid adulți și ucid copii. Ucid fără ca măcar să ia vreodată contact cu aceștia: înainte ca boala să îi ucidă copilul, acelei mame i-a fost ucisă speranța că își poate duce copilul la medic chiar dacă „nu are ea bani de București“!

Unele lucruri, precum cele de mai sus, țin de noi.

Altele țin de stat, adică indirect tot de noi. Pentru acelea vă vom cere un vot. Curând.

Astăzi, 9 decembrie, este ziua internațională anticorupție. Vă rog #SHARE… lumea uită de multe ori că/cum corupția ucide”, a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook, alături de o imagine foarte sugestivă: un tablou de Picasso numit „Mamă cu copil bolnav”.

 

Actualitate