Actualitate Sănătate

Medicii de familie îl acuză pe Rafila că anunțul pentru procurarea pastilelor cu iod duce la „blocaje și stare de nervozitate“

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, a îndemnat oamenii de până la 40 de ani „să se prezinte cât mai repede” la medic să ia prescripția pentru pastile cu iod. Medicii de familie au reacționat, acuzându-l pe ministrul sănătății că, prin anunțul său, a generat blocaje în sistem, numărul de programări fiind foarte mare.

Scris de 
 pe data 
9 august, 2022

În cadrul unei conferințe de presă susținută luni, 8 august, ministrul Alexandru Rafila a transmis că oamenii de până la 40 de ani ar trebui „să se prezinte cât mai repede” la medicul de familie pentru a lua prescripția pentru pastile cu iod.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile”, a declarat ministrul sănătății.

Reacțiile din partea medicilor nu au întârziat să apară. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din România a criticat anunțul ministrului sănătății, semnalând faptul că cei care solicită pastilele cu iod ar avea mult de așteptat.

Aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”, se arată într-un comunicat.

Citat de Libertatea.ro, un medic de familie declară că „ministrul Rafila nu are habar de cum funcționează medicina de familie (…) legea este schimbată, astfel încât să poți face pe zi maximum 21-25 de programări, număr care variază în funcție de competențele medicului specialist”.

Medicul povestește că mulți dintre pacienți devin irascibili când sunt puși pe liste și nu pricep de ce pot fi programați abia după două săptămâni. „Eu nu pot da la o parte un pacient care are o boală cronică, o boală gravă, pentru a elibera pastile cu iod”, completează acesta. „Eu sunt responsabil, nu ministrul”.

Nu e singurul motiv care duce la blocaje. „În plus, sistemul de emitere de rețete merge foarte greoi. Luni, 8 august, a mers foarte, foarte greu. Să vedeți de câte ori s-a blocat”, a spus medicul de familie. „Unde să-i bag pe toți? Am avut foarte multe cereri azi (luni – n.red.)” – unul dintre medicii de familie care au vorbit cu Libertatea.

Actualitate