Sănătate

Medicii și asistenții medicali, atinși la bani. Sporurile se vor calcula în funcție de salariul minim pe economie

Sindicaliştii Promedica au anunţat că se află în grevă japoneză, fiind nemulţumiţi de proiectul de lege privind modificarea OUG 114 care limitează sporul pentru condiţii vătămătoare în cazul bugetarilor. Aceştia acuză guvernanţi de pierderile salariale ale angajaţilor din sistem.

Scris de 
 pe data 
23 decembrie, 2019

Mai exact, sindicaliştii susţin în sursa citată că peste 11.000 de angajaţi din sistemul de sănătate vor suferi pierderi salariale începând cu 2020, iar alţi 50.000 în următorii doi ani. Conform calculelor prezentate de aceştia, vor exista pierderi salariale şi de peste 2.000-3.000 de lei.

„Vorbim aici de modificarea modalităţii de calcul a sporurilor, de oameni care o să fie grav afectaţi, unii dintre ei vor avea pierderi salariale de peste 2.000-3.000 de lei. Considerăm că există soluţii că aceşti profesionişti să nu aibă de suferit, ele pot fi găsite dacă ne aşezam la masă dialogului”, conform sursei citate, informează adevarul.ro.

„Scăderea veniturilor va însemna exodul multor medici şi va duce la scăderea accesibilităţii pacienţilor la specialişti şi servicii medicale de calitate. Atragem atenţia asupra faptului că deficitul de forţă de muncă în domeniul sănătăţii rămâne critic, numărul de medici şi de asistenţe medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa. Oficial în perioadă 2010-2016 peste 16.000 de cadre medicale au cerut eliberarea certificatelor profesionale de la Colegiul Medicilor din României, iar alţi 10.000 de medici au plecat din ţara, în ultimii doi ani”, conchide sursă citată

Guvernul urmează să-şi asume răspunderea pentru un proiect de lege care prevede ca că sporul acordat bugetarilor pentru condiţii vătămătoare, să nu se mai calculeze ca procent de maximum 15% din salariul fiecărui angajat, ci ca procent fix de 25% din salariul minim brut pe economie. Încă de vineri, Cartel Alfa anunţa că va protesta faţă de această măsură.

Actualitate