Sănătate

Medicul Mihaela Bilic: Alcoolul, sucul de grapefruit și laptele, principalii „dușmani” ai medicamentelor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic vorbește despre medicamente și alimente, cum este mai bine să ne luăm tratamentul: pe burta goală sau după masă? Specialistul este de părere că efectul medicamentelor nu este cu mult influențat dacă am mâncat sau nu înainte de administrare, dar există și câțiva inamici declarați ai pastilelor: alcoolul, sucul de grefe și laptele.

Scris de 
 pe data 
29 octombrie, 2018

„Câteodată medicamentele sunt mai eficiente și au mai puține efecte secundare dacă sunt administrate la masă, când stomacul este plin.

Explicația vine din faptul că secrețiile gastrice acide eliberează substanțele active mai rapid iar pereții stomacului sunt protejați de contactul direct cu eventualele produse agresive(de exemplu aspirina). Cele mai multe medicamente sunt avantajate de un stomac plin, au timp să se dizolve și să ajungă în intestin gata de a fi absorbite. Atenție însă, asta nu înseamnă că ele nu-și fac efectul dacă sunt luate pe burta goală sau, și mai important, asta nu înseamnă că trebuie să mâncăm de câte ori luăm medicamente.

Există însă câteva interacțiuni de care trebuie să ținem seama și culmea e că ele țin mai mult de băuturi decât de mâncare
– Alcoolul este principalul dușman al medicamentelor și nu pentru că le blochează efectul, ci pentru că îl intensifică.

Consumul de alcool solicită funcțiile hepatice, organismul având ca prioritate eliminarea acestui toxic, astfel încât substanțele active din medicamente nu vor mai fi metabolizate și descompuse la fel de repede pentru că ficatul e „ocupat” cu alcoolul. Alcoolul trebuie evitat în cazul tratamentului cu tranchilizante, anxiolitice, antidepresive, antialergice sau analgezice, deoarece intensifică substanțial efectul calmant al acestora. Există și un contra-efect: medicamentele reduc aciditatea din stomac, ca urmare alcoolul se absoarbe mai repede și efectele lui vor fi duble- când luați medicamente cu alcool o să aveți impresia că ați băut de 2 ori mai mult!!

– Sucul de grapefruit, deși sănătos la prima vedere, influențează negativ peste 20 tipuri de medicamente, de la antihipertensive și anticoagulante, până la antihistaminice, sedative, antivirale etc. De vină este un flavonoid numit naringenină, prezent în grapefruit și absent în restul citricelor. Acest fitonutrient blochează enzimele responsabile de metabolizarea medicamentelor, fapt care duce la acumularea de substanțe active cu efect potențial nociv în organism.

– Laptele este cel de al 3-lea lichid ce poate interfera cu medicamentele, de data asta fiind vorba de formarea unor compuși insolubili între calciul din lapte și substanțele active din structura medicamentului, compuși ce nu pot fi absorbiți și folosiți în organism. Suplimentar asocierea lapte-medicamente poate determina iritație gastrică și reflux, deoarece laptele crește aciditatea în tubul digestiv și dizolvă mai rapid pelicula protectoare a multor pilule.
Recomandarea finală se vrea una simplă și de bun simț: luați medicamentele cu apă și mâncați ca de obicei- boala nu e un motiv de a umple stomacul cu alimente…de frica pastilelor”, scrie mediul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

 

 

Actualitate