Tudor Ciuhodaru a scris pe pagina personală de Facebook câteva reguli de care trebuie să ținem cont la administrarea paracetamolului:

Atenție părinți și bunici. În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale.

Respectarea strictă intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.

Mai ales că gripa se extinde la Iași. Într-o singură gardă în UPU au fost consultați 171 de copii, marea majoritate cu viroze și gripă. 20 de copii au fost diagnosticați cu gripă în doar câteva ore.

Numărul pacienţilor consulțați pentru cu viroze aproape s-a dublat în doar o săptămână. Sunt deja 34 cazuri de gripă confirmate în ultima săptămână iar doi pacienți nu au mai putut fi salvați.

Rețineți:

1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.
2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.
3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:
a) febrei și al
b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.
4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:
5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.
8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la
9. La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare).
10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.”, a scris medicul pe pagina personală de Facebook.

 

(Visited 1.246 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.