„Aprinderea lumânărilor de altă provenienţă decât cele bisericești nu vă aduce niciun folos duhovnicesc”, este mesajul pe care l-a citit un bărbat din Năvodari atunci când a dorit să aprindă lumânări pentru vii și pentru morți.

Atât el, cât și ceilalți credincioși sunt avertizați că lumânările aduse din altă parte nu vor avea nici un folos duhovnicesc – adică rugăciunile nu le vor fi ascultate.

Imaginea cu anunțul a fost publicată pe Internet și a stârnit un val de reacții negative din partea a mii de persoane, revoltate de tertipurile la care apelează fețele bisericești pentru rotunjirea veniturilor.

Cu toate acestea, reprezentanții Arhiepiscopiei nu văd nicio problemă în transmiterea unor astfel de mesaje, ba chiar le încurajează.

E un gest firesc, absolut firesc, pentru că lumânarea este simbolul lui Hristos și nu poate fi procurată decât de la biserica unde are loc cultul, pentru că lumânarea e obiect de cult.

Și așa ne plângem că s-au comercializat sărbătorile, acum îl luăm pe Hristos şi de la magazin? Şi dincolo de asta avem şi o lege, 103/92, care spune foarte clar care este regimul lumânărilor în biserică.

Deci, nu este nimic imoral, nimic anormal, nimic ilegal. Iar paguba sufletească la care face referire anunţul, chiar asta este, că credincioşii au datoria morală şi legală să îşi sprijine biserica lor şi prin acea mică lumânare ei fac o mică donaţie la biserică”, a declarat, pentru Mediafax, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Ceea ce probabil mulți credincioși nu știu este faptul că bisericile ce fac parte din Arhiepiscopia Tomisului primesc un număr de lumânări pe care trebuie să-l vândă enoriașilor. De asemenea, preotul Eugen Tănăsescu nu menționează și faptul că în bisericile care țin de Arhiepiscopia Tomisului, o lumânare obișnuită costa până la doi lei, aproape dublu față de magazine.

 

(Visited 1.109 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.