Încălzirea se datorează unui val de aer cald mediteranean care va pătrunde în şara noastră. În acelaşi timp însă cu temperaturile ridicate, sisteme frontale ce vin dinspre Europa Centrală vor aduce precipitaţii. Mai întâi pe arii mai extinse în vestul, centrul şi nord-vestul ţării, local şi în restul teritoriului, explică meteorologii.

„Traversăm acum o perioadă în care vremea îşi schimbă radical aspectul o dată la două-trei zile, dar dacă ne uităm puţin în urmă am avut o foarte lungă perioadă în care, cel puţin din punct de vedere al precipitaţiilor, nu s-a întâmplat mai nimic. Nu este bine să avem nici astfel de blocaje atmosferice, aşa cum le numim noi, pentru că seceta este instalată în mare parte a ţării. Sigur că suportăm destul de dificil şi aceste treceri foarte bruşte, pentru că ne influenţează variaţiile de temperatură, apariţia precipitaţiilor, după o lungă perioadă de lipsă de precipitaţii. Aceste variaţii se datorează unor factori la scară europeană, până la urmă. Nu este chiar ieşit din comun acest lucru pe parcursul iernii”, a declarat  Florinele Georgescu, director executiv ANM, pentru Digi24.

Meteorologul a găsit și o explicație pentru iarna anormal de călduroasă și blândă pe care o traversează țara noastră. „Ceea ce aş spune că este mai ieşit din comun pentru iarna pe care o traversăm este faptul că mai tot timpul am avut influenţe dinspre Europa de Vest, dinspre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Mediterană, foarte, foarte puţin dinspre Câmpia Rusă sau partea de nord a Europei, de acolo de unde ne vin nouă iarna masele de aer mai reci. Aş spune că mai degrabă acest lucru este mai ieşit din comun”, a explicat Florinela Georgescu.

Ultimele două nopţi, care au fost foarte geroase în România, se explică prin influenţa – rară, în această iarnă – dinspre partea de est-nord-est a Europei, a mai adăugat meteorologul.

Pentru următoarea săptămână, la Constanța se așteaptă temeraturi maxime de 15 grade C, în timp ce minimele nu vor coborî sub 5 grade C. Doar astăzi sunt posibile precipitații, apoi vremea va f mai mult mai însorită.

(Visited 1.845 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.