Eveniment

Militar condamnat la 3 luni de închisoare pentru că a răspuns ordinului unui superior cu: „O să încerc”

Un militar din Arad a fost condmnat la închisoare de judecători fiind acuzat de insubordonare deoarece a refuzat să dea explicații superiorului pentru că lipsit o zi nemotivat.

Scris de 
 pe data 
2 martie, 2023

Militarul a fost angajat al U.M. 01249 Arad de la 15 ianuarie 2021 până la data de 18 iunie 2022, când a fost trecut în rezervă prin demisie.

Pe 4 iunie 2022, el a avut un conflict cu comandantul unității, refuzând să respecte un ordin, informează adevarul.ro.

Potrivit actului de acuzare, soldatul primise comanda să meargă în misiune, în data de 4 iunie 2022 la ora 5 dimineața, într-un poligon unde era organizat un exercițiu militar. Pe drum, TAB-ul pe care îl conducea s-a defectat, astfel că echipajul a revenit în unitate, urmând ca a doua zi să reia misiunea, la aceeași oră. Auzind comanda, soldatul a părăsit garnizoana fără să revină la programul stabilit.

CITEȘTE ȘI: Militarii de la Topraisar, revoltați după ce un coleg ar fi fost lovit de comandant: „Suntem obișnuiți cu înjurăturile, dar dacă am ajuns să mergem acasă bătuți, asta e grav”

”Colegii au încercat să dea de el a doua zi prin telefon, dar fără succes. În jurul orei 09.30, operatorul de la centrala telefonică a unităţii a reuşit să-l contacteze şi să îi transmită ordinul comenzii unităţii de a se prezenta la sediu pe 6 iunie, răspunsul acestuia fiind: „O să încerc!”.

La sosirea în unitate, în data de 06.06.2022, militarul a refuzat să dea orice explicaţie referitoare la cele petrecute, având o atitudine necooperantă, se arată în actul de acuzare”, scrie ziare.com.

Superiorii săi spun că militarul a avut o atitudine ”sfidătoare, arogantă şi ireverenţioasă”, exprimându-se direct: „refuz să dau orice fel de explicaţii”.

Din cauza atitudinii sale a fost declanşată procedura de cercetare a evenimentului şi, în final, sesizarea parchetului militar competent.

Soldatul s-a apărat în fața judecătorilor spunând că era epuizat fizic și psihic din cauza programului încărcat.

El a demisionat din armată, însă dosarul penal a rămas în instanță, fiind găsit vinovat pentru insubordonare și a fost condamnat la trei luni de închisoare cu amânare și un termen de supraveghere de doi ani. Decizia Tribunalului Militar Timișoara nu este definitivă.

Actualitate