Actualitate

Ministrul Fifor propune: „Soldații și gradații profesioniști, contracte pe perioadă nedeterminată după 15 ani de activitate”

Conducerea Ligii Militarilor Profesioniști, în frunte cu președintele Dan Albu, s-a întâlnit astăzi, la sediul MApN, cu ministrul Apărării, Mihai Fifor. Cele două părți au dezbătut punct cu punct modificările așteptate la Legea 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști.

Scris de 
 pe data 
31 octombrie, 2018

Pe lângă vechile propuneri ale Ligii Militarilor Profesioniști, ca element de noutate, la propunerea ministrului Mihai Fifor vor fi introduse în conținutul noii legi mai multe drepturi, în condițiile similare cu cele ale cadrelor militare:

1. asistență medicală acordată familiilor militarilor profesioniști;

2. drepturi referitoare la concedii, inclusiv concediu paternal;

3. drepturi pentru urmașii SGP care își pierd viața ca urmare a participării în acțiuni militare în teatrele de operații sau în țară.

4. contracte pe perioadă nedeterminată după 15 de activitate, similar cadrelor militare în activitate

Proiectul de lege va fi promovat de ministrul Mihai Fifor, în calitatea sa de senator.

De-a lungul timpului, LMP a venit către MApN cu un set de măsuri:

– Modificarea Legii 80/1995, în sensul în care SGP-ii cu studii superioare să poată accede în Corpul ofițerilor și maiștrilor militari sau posibilitatea avansării SGP cu rezultate deosebite în activitate, după 15 ani de carieră, în urma susținerii unor examene de specialitate, ca subofițeri sau maiștri militari.
– Modificarea Legii 384/2006 pentru a da și SGP posibilitatea să încheie contracte de muncă similare cu cele ale cadrelor militare în activitate, respectiv contracte încheiate pe perioadă nedeterminată, după 15 ani de activitate;
– Soluții pentru echiparea SGP cu ținută de oraș, în toate unitățile militare din țară;
– Urgentarea plății orelor suplimentare;
– Dublarea diurnei militarilor aflați în misiuni de antrenament, tabere de aplicații pe teritoriul național. Pentru aceasta, este aproape finalizat textul unei Hotărâri de Guvern, care va fi prezentată în proxima ședință. Legat de diurne cuvenite pentru misiunile ambarcate executate în apele internaționale, rămâne în analiză posibilitatea schimbării acestora din dolari în euro;

Actualitate