Warning: Undefined array key "og_object" in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45
Nebunia părinților! Cadouri pentru „doamna”, de mii de lei. „Nu profesorii cer cadouri, dar nici nu le refuză!”
Educaţie

Nebunia părinților! Cadouri pentru „doamna”, de mii de lei. „Nu profesorii cer cadouri, dar nici nu le refuză!”

De multe ori s-a spus că o mare parte din vina pentru „coruperea” sistemului educațional o poartă părinții. Din grija execesivă de a fi pe placul dascălilor, de a intra pe sub pielea sistemului cu banii în mână și cadourile în brațe, din dorința altora de a-și etala avuția și a ridica ștacheta snobismului, părinții ajung să cotizeze bani grei la operațiunea „cadoul pentru doamna”.

Scris de 
 pe data 
9 decembrie, 2018

De la normalele atenții și cadouri simbolice de sărbători, 8 martie sau ziua „doamnei”, s-a ajuns la colecte de sume de mii de lei. Mulți părinți acceptă „darul” de rușine și pentru a nu fi excluși sau marginalizați în grupurile de părinți.

La școlile normale de cartier, cadoul doamnei costă în medie 100 de lei de elev, iar la unitățile cu pretenții cotizația este de două, trei ori mai mare. Înmulțiți cu 30 de elevi câți sunt într-o clasă și aflați cât costă cadoul doamnei. De cele mai multe ori, banii sunt puși în plic și oferiți direct cadrelor didactice.

Asociațiile de părinți recunosc faptul că nu este normal ceea ce se întâmplă, subliniind totodată că învățătoarele sau dirigintele nu solicită aceste cadouri, dar nici nu le refuză.

Părinţii elevilor dintr-o clasă primară discută pe un grup de WhatsApp despre suma de bani pe care trebuie să o aducă fiecare din cei 27 de elevi: câte 100 de lei. Din cei 2.700 de lei ar urma să fie cumpărat un cadou de Crăciun pentru învăţătoare, conform unei fotografii postate pe Facebook de preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de părinţi din învăţământul preuniversitar, Iulian Cristache.

“Luaţi în calcul că eu am făcut împărţirea la 27 şi dacă nu aduc toţi, nu putem să facem acest lucru”, a comentat un părinte pe grup.

Un alt părinte crede că nu trebuie să o facă pe profesoară de ruşine: “Să nu o facem nici pe doamnă să se simtă prost. Să vorbim direct.”

Reprezentanţii părinţilor atrag atenţia că nu profesorii solicită cadouri, dar ar putea stopa acest obicei refuzând atenţiile.

”Eu sunt sigur că nu profesorii cer cadouri. (…) Vorbim de o iniţiativă a părinţilor, care are rolul de a fi în consiliul clasei, de a sprijini şi a apăra drepurile părinţilor şi ale elevilor. (…) Se spune că profesorul nu are nicio vină, decât doar că primeşte un cadou”, explică Iulian Cristache.

”Aici nu e vorba de flori sau de un cadou simbolic prin care îţi arăţi recunoştinţa profesoarei, în special cea din clasele primare.(…) Dacă profesorul refuză o singură dată acest cadou, atunci nu mai este problemă. Părintele înţelege şi nu mai strâng banii. E o chestie asumată tacit de ambele părţi. Este ca la darea şi luarea de mită. Eu stau şi mă întreb – în afară de cadourile simbolice – cum se simte un profesor care primeşte bani în plic sau care primeşte un cadou cu o valoare peste 500 sau peste 1.000 de lei”, a declarat Iulian Cristache, citat de Mediafax.

Codul Etic al Profesorilor pentru învăţământul preuniversitar interzice cadrelor didactice să accepte cadouri sau bani din partea elevilor sau părinţilor.

“Eliminarea oricăror activităţi care generează corupţie: fraudarea examenelor; solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea; favoritismul; meditaţiile contra cost cu beneficiarii direcţi ai educaţiei de la formaţiunile de studiu la care este încadrat”, se arată în Codul de Etică al personalului didactic, publicat în Monitorul Oficial în luna octombrie.

 

Actualitate