Actualitate

Netflix a oprit oficial streaming-ul în Rusia, iar TikTok, deținută de China, anunță restricționarea serviciului

TikTok a impus restricții asupra serviciului său în Rusia, iar, duminică, Netflix a suspendat complet streamingul în timp ce tot mai multe companii occidentale continuă să se retragă din țară. Vladimir Putin a impus pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru cei care răspândesc informații care contravin narațiunii guvernului rus despre război.

Scris de 
 pe data 
7 martie, 2022

Compania TikTok, deținută de chinezi, a transmis că va bloca transmiterea în direct și încărcarea de conținut nou în Rusia, după ce Kremlinul a incriminat răspândirea a ceea ce consideră că sunt știri false despre invazia sa în Ucraina.

Netflix nu a specificat un motiv pentru suspendarea serviciilor sale, declarând că mișcarea reflectă „circumstanțe de pe teren”. Compania a declarat anterior că va refuza să difuzeze canalele de televiziune de stat ruse.

TikTok a transmis pe Twitter că a fost o sursă de „alinare și conexiune umană în timpul unui război”, dar siguranța utilizatorilor și angajaților platformei video a fost cea mai mare prioritate. BBC, CNN și alte instituții media globale au suspendat temporar reportajele din Rusia pentru a-și proteja jurnaliștii.

Purtătorul de cuvânt al TikTok, Hilary McQuaide, a spus că aplicația din Rusia apare acum în modul „numai vizualizare” și nu va permite oamenilor să posteze sau să vadă videoclipuri noi sau streamuri live. Ei pot vedea în continuare videoclipuri mai vechi, dar nu și dacă au venit din afara țării, a spus ea.

„Siguranța angajaților este prioritatea noastră principală”, a spus ea, adăugând că serviciul de partajare video nu a vrut să-și expună nici angajații ruși, nici utilizatorii în pericol de sancțiuni penale severe. Unii protestatari, care au ieșit în stradă la Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe rusești pentru a protesta împotriva invaziei Ucrainei au folosit platformele de socializare pentru a-și transmite cauza.

Popularitatea TikTok la tinerii sub 25 de ani s-a extins și la conținutul său Rusia-Ucraina, conținutul de la TikTokers din Marea Britanie adunând numai milioane de vizualizări, deși platforma a trebuit să se confrunte și cu conținut fals și înșelător.

De asemenea, Facebook și Twitter fiind suspendate în Rusia ca represalii pentru blocarea serviciilor de știri susținute de stat Rusia Today și Sputnik din UE.

Între timp, companiile americane de carduri de credit Visa, Mastercard și American Express au declarat în weekend că vor reduce serviciile în Rusia, deși nu va opri achizițiile interne.

Samsung Electronics din Coreea de Sud, un furnizor principal atât de smartphone-uri, cât și de cipuri de computer, a declarat că va opri livrările de produse către țară, alăturându-se altor mari companii de tehnologie precum Apple, Microsoft, Intel și Dell.

Noua legislație privind „știrile false”, aprobată rapid de ambele camere ale parlamentului controlat de Kremlin și semnată de Putin, impune pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru cei care răspândesc informații care contravin narațiunii guvernului rus despre război.

Actualitate