Neurochirurgul Dan Șuiaga a făcut parte din echipa care l-a operat pe premierul israelian Ariel Sharon, ascultă muzică rock în timp ce operează, a lucrat în Africa de Sud, Israel, Elveția și Germania și a ales să se întoarcă acasă nu ”din patriotism”, ci pentru că aici simte că poate face mai multe, profesional.

Medicul a explicat că, în România, medicii au tendința de a rămâne în centrele universitare mari, care sunt suprapopulate: București, Cluj, Timișoara, Iași, Târgu Mureș. În schimb, în orașele mai mici, medicii nu sunt atrași de nimic, nici de perspectiva vieții, nici de calitatea profesională a actului medical.

„Trebuie găsită o strategie în care să fie stimulați medicii să lucreze peste tot. Acum, practic le-au crescut salariile la stat destul de mult și te-ai aștepta să fie un boom, să nu mai vrea nimeni să plece dar nu neapărat asta a fost motivul pentru care medicii pleacă. Salariile reprezintă un motiv, dar după mine cel mai important este calitatea vieții ca medic în România, aparatură, ce servicii medicale poți să faci tu, accesul la resursele medicale. Au crescut salariile medicilor și asistentelor, dar după câte știu eu, bugetul spitalului nu a crescut și practic a scăzut cantitatea de materiale medicale ce le poți avea pentru a trata pacienții. Primești mai mulți bani ca medic, dar nu ai cu ce-ți trata pacienții și tot nu e bine pentru pacient, până la urmă”, a declarat neurochirurgul Dan Șuiaga pentru Hotnews.

 

(Visited 1.074 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.