Conform Ministrului Tudorel Toader, proiectul, bazat pe supravegherea deținuților cu ajutorul brățării electronice, va introduce și o nouă infracțiune –  aceea de sustragere de la supraveghere ce poate fi comisă de deținuții care nu își încarcă acumulatorul brățării.

Sigur că sunt foarte multe de făcut, sigur că problema detenţiei necorespunzătoare, a mediului penitenciar nu a apărut nici ieri, nici alaltăieri, nici anul trecut, e o problemă aproape istorică, o problemă de sistem, cum a statuat şi CEDO, având pe rol 9.900 de cauze, plângeri din România, dintre care peste 90 la sută au ca obiect tocmai aceste condiţii necorespunzătoare”, a afirmat Toader.

Ministrul a anunțat că un grup de specialiști ai ministerului lucrează la proiectul de lege ce prevede supravegherea deținuților aflați la acasă prin intermediul unor brățări electronice.

Măsura va fi de decongestionare a sistemului penitenciar, când se va ajunge la executarea totală sau parţială a pedepsei sub supraveghere electronică. Ne-am documentat inclusiv pe partea juridică, pe partea tehnică, de achiziţie, de funcţionare a respectivului sistem de supraveghere. Credem că vor fi necesare şi modificări de ordin juridic, penal, pentru că nu poţi introduce măsura dacă nu o consacri în partea generală a Codului, în procedura penală”, a declarat Toader.

Totodată, Toader a precizat că una dintre prevederile proiectului va reprezenta obligația deținutului de a încărca brățara de supraveghere, întreruperea activității dispozitivului reprezentând infracțiune.

Îmi spunea cineva dintr-o ţară care are sistemul acesta, zicea «Vedeţi să nu uitaţi la proiectul de lege următorul lucru, ce am uitat noi: brăţara are un acumulator care se pune în priză, dacă nu îl pui la încărcat nu te mai poate supraveghea». Dacă nu e prevăzută în lege obligaţia încărcării, ca să rămâi sub supraveghere, nu este temei juridic să te sancţioneze. Zicea că au modificat legea şi au spus că fapta de a nu încărca brăţara, acumulatorul, constituie o sustragere de la supraveghere electronică, e o infracţiune în sine şi zicea că cei supravegheaţi sunt acum atenţi şi încarcă brăţara, acumulatorul”, a afirmat ministrul.

Ministrul nu a vorbit despre momentul în care acest proiect va fi finalizat și nici despre când ar putea fi implementat în România.

 

(Visited 238 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.