Actualitate Sănătate

O nouă tulpină COVID, depistată la mai mulți pacienți din Regatul Unit. AY.4.2, cea mai contagioasă variantă de până acum

Tulpina AY.4.2 este atent monitorizată de oamenii de știință. Virusologii urmăresc cu îngrijorare evoluția urmașei tulpinii Delta a coronavirusului, responsabilă pentru o proporție tot mai mare de cazuri de Covid-19 în Marea Britanie, ce ar putea fi mai infecțioasă decât varianta originală.

Scris de 
 pe data 
19 octombrie, 2021

Subvarianta AY.4.2 a fost observată abia recent, dar deja reprezintă 8% din cazurile din Regatul Unit, transmite Health.com. Prevalența ei crește rapid, dar nu la fel de repede ca cea a variantei Delta originale care a ajuns anul acesta din India în Marea Britanie.

Doi experți — Jeffrey Barrett, director al Genomics Initiative la Institutul Wellcome Sanger din Cambridge, și Francois Balloux, director la University College London Genetics Institute — spun că AY.4.2 pare să fie cu 10-15% mai transmisibilă decât tulpina Delta originală.

Dacă aceste concluzii preliminare sunt confirmate, AY.4.2 ar putea fi cea mai infecțioasă tulpină de după începutul pandemiei, a declarat Balloux.

Dar trebuie să fim prudenți la acest moment. Marea Britanie este singura țară în care a ‘decolat’ în acest fel și nu aș exclude ipoteza că această creștere a ei a fost cauzată de un eveniment demografic aleator”, a precizat cercetătorul.

„AY.4.2 probabil că va fi ridicată la rangul de“, a adăugat Balloux, ceea ce înseamnă că la acel moment va fi denumită după o literă greacă.

Unii experți din Statele Unite au spus că există o legătură între apariția AY.4.2 și nivelul foarte ridicat de cazuri și de decese Covid-19 în Marea Britanie, mult peste cele din restul Europei Occidentale.

Luni, Regatul Unit a anunțat 49.156 de teste pozitive, cel mai mare bilanț de după luna iulie. Media ultimelor 7 zile este cu 16% mai mare decât în săptămâna anterioară.

Scott Gottlieb, fost comisar in FDA-ul american, a afirmat că ”avem nevoie de studii urgente pentru a vedea dacă această ‘Delta plus’ este mai transmisibilă sau poate evita parțial imunitatea”.

Experții britanici spun că cercetările sunt deja în desfășurare. ”Deși (AY.4.2) poate complica situația, nu poate fi singura explicație pentru creșterea recentă a numărului de cazuri din UK”, a declarat Barrett.

Folosirea expresiei ”Deta plus” a provocat multă confuzie și ar trebui evitată, a adăugat acesta. Termenul a fost folosit deja de unii analiști pentru a se referi la alți urmași, anteriori, ai Delta, diferiți de A.Y.4.2.

Aceasta este una dintre cele 54 de subvariante ale Delta ce au fost consemnate în lume. AY.4.2 are două mutații caracteristice în proteina spike cu care coronavirusul infectează celule umane, mutații intitulate Y145H și A222V.

Ambele mutații au mai fost văzute anterior în alte tulpini de coronavirus, dar nu la ”variante care provoacă preocupare”, a spus Balloux, și nu este clar de ce ar putea face Delta mai infecțioasă.

Sursă: UK Health Security Agency

Actualitate