Sănătate Social

OMS: Aspartamul, îndulcitorul folosit inclusiv de Coca-Cola, este „posibil cancerigen”

Kelly Knox/Stocksy
Scris de 
 pe data 
14 iulie, 2023

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că aspartamul, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori de pe piața alimentară, este „posibil cancerigen”.

Îndulcitorul aspartam este un „posibil cancerigen”, dar rămâne sigur pentru consum în limitele deja convenite, au transmis două grupuri de cercetare aflate sub coordonarea OMS, informează digi24.ro.

Admitere Ovidius Constanta 2023

Aspartamul este unul dintre cei mai populari indulcitori din lume, folosit in produse de la băuturile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat Extra.

Într-o conferinţă de presă înainte de anunţ, şeful pentru nutriţie din cadrul OMS, Francesco Branca, a încercat să-i ajute pe consumatori să înţeleagă declaraţiile aparent contradictorii, în special pe cei care apelează la îndulcitori artificiali pentru a evita zahărul.

„Dacă consumatorii se confruntă cu decizia de a lua cola cu îndulcitori sau una cu zahăr, cred că ar trebui luată în considerare o a treia opţiune – şi anume să bea apă”, a spus Branca.

În prima sa declaraţie privind aditivul, anunţată vineri dimineaţă, Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului cu sediul la Lyon a declarat că aspartamul este un „posibil cancerigen”, conform The Guardian.

Această clasificare înseamnă că există dovezi limitate că o substanţă poate provoca cancer.

OMS a spus că nivelurile de consum existente înseamnă că, de exemplu, o persoană cu o greutate între 60-70 kg ar trebui să bea mai mult de 9-14 doze de băutură acidulată zilnic pentru a depăşi limita, pe baza conţinutului mediu de aspartam din băuturi – aproximativ de 10 ori mai mult decât consumă majoritatea oamenilor.

„Rezultatele noastre nu indică faptul că consumul ocazional ar putea reprezenta un risc pentru majoritatea consumatorilor”, a spus Branca.

El a precizat că OMS nu îndeamnă companiile să elimine în întregime aspartamul din produsele lor, ci solicită moderaţie din partea producătorilor şi consumatorilor. La începutul acestui an, OMS a spus că nu există nicio dovadă că îndulcitorii au ajutat la controlul greutăţii, ceea ce industria a contestat.

Actualitate