Sănătate

Ordinul biochimiștilor, biologilor și chimiștilor protestează în fața Ministerului Muncii și a Ministerului Sănătății

Reprezentanți ai Ordinului biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor în sistemul sanitar din România (OBBCSSR), pichetează astăzi, 11 mai, sediul Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Muncii. Protestatarii își arată astfel nemulțumirea faţă de modificarea coeficienţilor de salarizare şi a celor de ierarhizare.

Scris de 
 pe data 
11 mai, 2018
 Cei prezenți la protest poartă măști sanitare şi mănuşi chirurgicale și ridică în aer pancarte cu mesaje precum: „OBBCSSR vrem coeficient 3,75%”, „OBBCSSR solicită 6% din PIB pentru sănătate”, „Competenţa face diferenţa”, „Cerem OUG pentru salarizarea corespunzătoare a membrilor OBBCSSR”, arătându-și dezacordul față de modificarea coeficienților de salarizare și ierarhizare.

Protestul vine în contextul în care, în urmă cu aproape o lună, Ordinul biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor în sistemul sanitar din România a adresat o scrisoare deschisă miniștrilor Muncii și Sănătății, intitulată „Protest împotriva umilirii profesiilor noastre”.

Noi, cei 3.404 biochimiști, biologi și chimiști care lucrăm atât în sistemul sanitar public cât și în sistemul sanitar privat din România, în laboratoare de analize medicale, în laboratoare din Direcțiile de Sănătate Publică, în laboratoare de medicină legală și anatomie patologică, în laboratoare din Centrele de Transfuzie Sanguină și în alte tipuri de laboratoare, protestăm public în fața umilințelor și discriminărilor la care suntem supuși ca profesii de către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Justiției Sociale. În ce țară democratică un guvern recunoaște inechitatea unei legi în fața corpului profesional dar salariile noastre, ale membrilor OBBCSSR, n-au fost dublate de la 01.03.2018 pentru că noi (chimiștii, biologii, biochimiștii) nu plecăm din țară ca medicii și asistenții medicali?”, se arăta în scrisoare.

De asemenea, membrii ordinului susțin că  veniturile lor salariale au scăzut în luna martie. „Veniturile noastre salariale lunare nete au scăzut semnificativ în luna martie față de luna februarie și ca urmare a diminuării sporurilor specifice activității noastre în laboratoarele de analize medicale ajungându-se la situația paradoxală în care un asistent cu studii postliceale are un venit net lunar mai mare decât noi, colegii din laborator biologi, biochimiști sau chimiști cu 5 ani de facultate și cu responsabilități suplimentare.

Pe 8 mai, la capătul unor negocieri de peste 11 ore și sub amenințarea că declanșează greva generală, sindicaliștii din sănătate au obținut de la miniștrii Muncii și Sănătății, Lia Olguța Vasilescu și Sorina Pintea, un acord care prevede modificarea Legii salarizării unitare și a Regulamentului de sporuri.

 

Actualitate