Educaţie

OUG anti-elevi. Guvernul Dăncilă a decis că elevii nu vor avea transport redus și naveta decontată

Guvernul Dăncilă a adoptat astăzi, miercuri, 26 iunie, o ordonanță de urgență prin care a eliminat transportul în trafic județean din sfera serviciilor publice, făcând să dispară obligațiile transportatorilor de a acorda reduceri elevilor și de a acorda abonamente cu tarife preferențiale pentru elevi, în vederea decontării navetei.

Scris de 
 pe data 
26 iunie, 2019

Federația Elevilor din România a reacționat imediat, atrăgând atenția că OUG are ca obiectiv “satisfacerea cerințelor președinților consiliilor județene și ale transportatorilor, așa cum se arată și în preambulul lui. Ca urmare a demersurilor pe care Asociația Elevilor din Constanța le-a întreprins, în vederea determinării Consiliului Județean Constanța să acorde reduceri pentru elevi, președintele autorității a sesizat problema mai departe, iar Uniunea Națională a Consiliilor Județene, în frunte cu președintele organizației, Marian Oprișan, au făcut presiuni în rândul Guvernului pentru ca autoritățile județene să fie scutite de aceste costuri”.

În aceeași ședință de Guvern a fost adoptat, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ, act normativ ce prevede pensii speciale pentru aleșii locali. În acest sens, dorim să tragem un semnal de alarma asupra lipsei totale de interes a Guvernului față de educația din România, acesta preferând să trateze baronii locali ai partidului cu mai multă atenție decât chiar pe elevii acestei țări”, spun reprezentanții elevilor.

Andrei-Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța, susține că, “urmare a deciziei de astăzi, coaliția baronilor locali și a conducerii Guvernului trimite zeci de mii de elevi din clasele școlilor sau ale liceelor acasă. Zeci de mii de elevi sunt, începând cu ziua de azi, condamnați la a trăi o viață fără educație, fără ca aceștia să aibă șanse la a trăi o viață decentă. Dacă aș fi în locul persoanelor ce conduc acest Guvern, aș demisiona în momentul doi.

Citește și: Elevii și studenții constănțeni nu vor avea reduceri la transport. Consilierii județeni PSD-ALDE s-au abținut de la votarea proiectului

Ministerul Dezvoltării menționează în nota de Fundamentare faptul că actul normativ a fost elaborat după ce Uniunea Consiliilor Județene a trimis două adrese (adresele nr. 89/12.03.2019 şi 89/13.03.2019) cerând aceste măsuri. Tot în nota de fundamentare se menționează că prin menținerea drept servicu public a transportului auto județean, se produce un impact asupra bugetelor Consiliilor Județene.

Autoritățile erau nevoite să acorde subvenții sau compesații transportatorilor pentru reducerile făcute la biletele și abonamentele cu reducere.

Actualitate