Sănătate

Pacient în stare gravă cu accident vascular, luat pe sus din spital și dus la un cămin de bătrâni. Ambulanța a încurcat pacienții

Caz incredibil la Spitalul Județean Vaslui. Un pacient în stare gravă, care fusese internat cu accident cerebral, a fost scos din spital la doar câteva ore de la internare și dus cu ambulanța la un cămin de bătrâni într-o localitate din județ. Asta după ce angajații de pe ambulanță l-au confundat pe bărbat cu un alt pacient, pe care trebuiau să îl transporte de la spital la căminul de bătrâni.

Scris de 
 pe data 
17 aprilie, 2019

La Spitalul Județean Vaslui s-au internat, în aceeași zi, doi bărbați de vârste apropiate, ambii cu accident vascular cerebral și cu sondă permanentă. Unul dintre ei provenea de la Centrul rezidențial pentru persoane de vârsta a treia din localitatea Valea Siliştei. Acesta este conștient și poate vorbi. Cel de-al doilea pacient este într-o stare mult mai gravă, este conștient, dar are probleme de vorbire.

Pacientul din Centrul Rezidenţial fusese dus la Spitalul Județean pentru schimbarea sondei. După ce a fost îngrijit, personalul medical a solicitat ambulanţa pentru a-l transporta înapoi la centru.

Când salvarea a ajuns la centrul rezidențial cu pacientul, personalul de pe ambulanță avea să afle, de la infirmiera centrului, că s-a comis o eroare.

“Apelul la ambulanță a fost făcut luni, la ora 12:00 după-amiază, iar pacientul a fost transportat la spital în jurul orei 17:00. De la dispecerat ni s-a transmis că ne vor trimite ambulanța când vor avea mașini disponibile. După lungi așteptări, pacientul a fost transportat, într-un final, la Vaslui. Aseară (n.r. luni seara), în jurul orei 1:00, sună o doamnă asistentă de la ambulanță pe asistentul medical al centrului să-i spună ca are un pacient în spital, care tocmai ce a fost încărcat în salvare, pentru a fi adus înapoi la centru.

Colega noastră i-a spus doamnei asistente de pe ambulanță că este infirmier în centru și că poate să-l predea lui. După câteva minute mă sună infirmiera direct pe mine, să mă întrebe dacă am schimbat cumva pacientul, dacă am făcut vreo modificare, că nu a venit persoana pe care o așteptau ei. Am rugat-o să mi-o dea la telefon pe doamna de pe ambulanță, dar n-a vrut să vorbească cu mine.

Am sunat-o eu apoi pe numărul de pe care a telefonat ea la centru și am întrebat-o ce se întâmplă? Mi-a spus că a încurcat pacienții”, a declarat pentru vremeanoua.ro Ionel Turc, directorul Centrului rezidențial pentru persoane de vârsta a treia “Giulia” din Valea Siliștei.

Potrivit acestuia, pacientul adus la centru era într-o stare de sănătate mult mai gravă.

„Poate îl așteptau în sala de operație, nu știu, cert este că ei îl plimbau pe la Solești. Au recunoscut că a fost făcută o greșeală, dar să stăm liniștiți pentru că nu s-a întâmplat nimic grav și că în cel mai scurt timp ne vor aduce pacientul. După o oră am sunat la centru să întreb ce se mai întâmplă. Pacientul nostru fusese adus tot de același echipaj de pe ambulanță. Nu știu cum s-a putut comite o asemenea eroare pentru că pacientul pe care ei ni l-au adus prima dată nu vorbea, era aproape inconștient. Beneficiarul centrului nostru care a fost dus la spital este conștient, vorbește, a fost internat doar pentru a i se schimba o sondă urinară”, a mai spus directorul Centrului rezidențial.

Reprezentanții Serviciului de Ambulanță Vaslui spun că ei nu au nicio vină, fiind preluat pacientul indicat de către personalul medical al spitalului.

“Asistenta noastră, când a intrat în salon a întrebat care e pacientul care trebuie dus la centru, iar cineva care lucra în cadrul spitalului l-a indicat pe pacientul care nu vorbea. Colega mea a luat hârtiile, l-a întrebat cum îl cheamă și, după ce a văzut că nu vorbește, a întrebat de mai multe ori personalul spitalului dacă sigur el e pacientul care trebuie dus la centru. I s-a spus că da, că altul nu este (…). A plecat la centru cu hârtiile bune, dar cu pacientul greșit. L-a luat, l-a dus, iar când a ajuns la centru, asistentele de acolo, care îl știau pe pacientul lor, i-au spus că s-a făcut o confuzie. Colega mea a sunat în UPU, le-a spus că s-a făcut o greșeală, apoi a fost căutat pacientul care era beneficiarul centrului. Când au ajuns la spital, l-au găsit pe acesta în altă cameră (…)”, spune doctorul Dan Ungureanu de la Serviciul de Ambulanță Vaslui.

 

Actualitate