Actualitate Politică

Parchetul General investighează modul în care a fost repartizat dosarul privind plagiatul lui Nicolae Ciucă

Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor privind plagiatul în teza sa de doctorat, spun surse judiciare pentru G4Media.

Scris de 
 pe data 
8 septembrie, 2022

Plângeri privind modul în care a fost repartizat dosarul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă unui judecător anume au fost depuse de mai multe ONG-uri și la Inspecția Judiciară și la DIICOT.

După ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în lucrarea sa de doctorat, au fost depuse mai multe sesizări pentru verificarea suspiciunilor de plagiat, dar premierul a cerut, în instanță, anularea lor.

Și a obținut acest lucru, în urma unei decizii luate de judecătorul Marius Iosif, persoană care în trecut a fost numită de PNL în înalte funcții guvernamentale și care după mai puțin de o lună și jumătate s-a pensionat.

Secția de urmărire penală din Parchetul General investighează acum modul în care Curtea de Apel București a repartizat acest dosar judecătorului Marius Iosif, spun surse judiciare citate de G4Media.

Jurnaliștii mai scriu că procuror de caz a fost Mihaiela Iorga Moraru, magistrat care a ajuns în atenția publică în 2017, pe când lucra la DNA și a intrat în conflict cu șefa ei, Laura Codruța Koveși.

Direcția Națională Anticorpuție a trimis-o în judecată pe Mihaiela Iorga Moraru pentru favorizarea făptuitorului și fals.

Înalta Curte a anulat însă rechizitoriul DNA, iar procuroarea lucrează în prezent la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General.

În paralel cu investigațiile de la Parchetul General și Curtea de Apel București a început o anchetă internă legată de modul de repartizare a dosarului premierului Ciucă, însă au trecut mai bine de două luni și nu a anunțat nicio concluzie.

Actualitate